Вівторок, 8 Жовтня, 2024

Президент Джо Байден візьме участь у саміті "Групи 20" наступного місяця в індійському Нью-Делі 9-10 вересня.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван сказав, що зустрічі Байдена з лідерами під час саміту будуть зосереджені на питаннях зміни клімату та війні Росії в Україні.

"Він обговорить низку спільних зусиль для розв'язання глобальних проблем, починаючи від переходу на чисту енергію та боротьби зі зміною клімату до пом'якшення економічних і соціальних наслідків російської війни в Україні й до збільшення потенціалу багатосторонніх банків розвитку, включаючи Світовий банк, а також до боротьби з бідністю", – сказав Салліван.

Він не уточнив, із якими лідерами американський президент проведе особисті зустрічі.

Глава Китаю Сі Цзіньпін і наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман – серед офіційних осіб провідних світових економік, яких запросили взяти участь у зустрічі лідерів G20.

Раніше індійський міністр закордонних справ повідомив, що Індія не планує запрошувати Україну на саміт "Групи 20".

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським на полях саміту "Групи семи" у травні в Японії. Це була їхня перша зустріч після вторгнення Росії в Україну в лютому минулого року.

Індія уникає засудження російської агресії та намагається припинити її шляхом дипломатії та діалогу, при цьому країна збільшила закупівлю нафти у Росії. Водночас індійський представник взяв участь у мирних переговорах щодо України в Саудівській Аравії, куди не була запрошена Росія.

Торік президента Зеленського запросили взяти участь у саміті G20 на Балі.