Вівторок, 8 Жовтня, 2024

"Громадяни США у Білорусі повинні виїхати негайно. Розгляньте варіант покинути країну через пункти пропуску на кордоні з Литвою та Латвією, які залишаються [відкритими] або літаком. Громадянам США заборонено в'їжджати до Польщі сухопутним шляхом з Білорусі. Не їдьте ні в Росію, ні в Україну", – йдеться у повідомленні, розміщеному на вебсайті посольства США у Білорусі 21 серпня.

Як повідомляв раніше Голос Америки, Литва «тимчасово» закрила 2 з 6 наявних пунктів пропуску на кордоні, починаючи з 18 серпня 2023 року з міркувань державної безпеки, зокрема через дедалі більшу присутність найманців ПВК «Вагнер» у Білорусі. Такому кроку передувало закриття Польщею 5 з 6 наявних пунктів перетину кордону з Білоруссю раніше цього року.

На вебсайті Державного департаменту США, актуальні поради щодо Білорусі застерігають американських громадян від відвідування цієї країни: "Не відвідуйте Білорусь, адже білоруська влада продовжує сприяти війні Росії проти України, нарощуванню російських військових сил у Білорусі, свавільно застосовую місцеві закони, [а також через] потенційні громадянські заворушення, ризик затримання та обмежені можливості посольства допомагати громадянам США, які проживають або подорожують до Білорусі. Громадяни США в Білорусі повинні негайно виїхати".

На додаток до цього, повідомлення посольства відзначає, що уряди Польщі, Литви й Латвії заявили про можливе закриття й інших наразі відкритих пунктів перетину кордону з Білоруссю. Також тим, хто вирішить подорожувати до Білорусі, рекомендовано не покладатись на допомогу уряду США.

Нагадаємо, що Білорусь дозволила найманцям ПВК «Вагнер» отаборитися в країні після невдалої спроби державного перевороту, вчиненої ватажком групи Євгеном Пригожиним проти російської влади у червні цього року.