Понеділок, 7 Жовтня, 2024

Президент США Джо Байден готовий затвердити план для навчань українських пілотів на винищувачах F-16, коли будуть готові європейські партнери. Про це повідомили у Пентагоні у відповідь на запит Голосу Америки роз'яснити вчорашні заяви заступниці речника Міноборони США Сабріни Сінгх.

У письмовій відповіді Голосу Америки також пояснили, що "план тренувань іще не затверджений, однак США готові затвердити його, щойно отримають цей план".

Представники міжнародної авіаційної коаліції вказували, що підготовка пілотів ЗСУ проходитиме у Данії та Румунії і розпочнеться у серпні. Але пізніше Білий дім заявив, що США все ще чекають від європейських партнерів остаточної програми навчань українських пілотів.

При цьому видання Politico написало, що вісім українських пілотів, які володіють англійською, готові почати підготовку на F-16, щойно буде складено офіційний план тренувань і США його узгодять, але коли це станеться – невідомо.

Також джерела видання повідомили, що іще 20 пілотів ПС ЗСУ готові почати курси з англійської уже в серпні – ймовірно, саме це мав на увазі президент України Володимир Зеленський, говорячи про початок навчань українських льотчиків у серпні.

Раніше видання писало, що F-16 не зʼявляться на озброєнні ЗСУ раніше весни 2024 року, адже союзники Києва досі не погодили план підготовки українських пілотів на F-16, і жодна з дев'яти інших країн міжнародної авіаційної коаліції, крім Данії та Нідерландів, досі публічно не приєдналася до програми підготовки льотчиків.