Понеділок, 7 Жовтня, 2024

Міністерство фінансів США запровадило низку нових санкцій проти режиму у Білорусі у третю річницю з часу фальсифікації президентських виборів у Білорусі та придушення режимом Олександра Лукашенка протестного руху.

Нові заходи обмеження поширюються на вісім фізичних і п'ять юридичних осіб за сприяння внутрішнім репресіям Лукашенка та допомозі у війні Росії проти України. Серед іншого, це білоруська державна компанія Белавіа, Мінський завод цивільної авіації №407, Білоруський металургійний завод, Департамент фінансових розслідувань, низка осіб, пов'язаних із цими установами, а також на представників бізнес-структур, що фінансують режим Лукашенка.

Наслідком цих санкцій є зокрема блокування майна підсанкційних осіб на території США, а також заборона трансакцій із ними за участі фізичних чи юридичних осіб у США.

Крім того, США наклали додаткові візові обмеження на 101 посадовця режиму та їхніх філій за підрив або заподіяння шкоди демократичним інституціям у Білорусі, включно з кількома суддями, відповідальними за винесення політично вмотивованих вироків.

Державний секретар Ентоні Блінкен підкреслив, що "Сполучені Штати продовжують підтримувати хоробрий народ Білорусі, який прагне створити країну з верховенством права, повагою до прав людини та підзвітним, демократично обраним урядом". Він також вкотре закликав звільнити півтори тисячі політичних в'язнів, утримуваних режимом Лукашенка, включаючи Олеся Біляцького, Віктора Бабарику, Марію Колеснікову, Ігоря Лосика та Сергія Тихановського.

Напередодні Голос Америки повідомляв, що Велика Британія затвердила наймасштабніший пакет санкцій, покликаних обмежити доступ Росії до військового обладнання. Під обмеження підпали 25 осіб та організацій, включаючи три російські компанії-імпортери електроніки, виробники дронів з Ірану, компанії що підтримують російську агресію, з таких країн як Білорусь, Туреччина, Дубаї, Словаччина та Швейцарія.