Субота, 5 Жовтня, 2024

Білий дім сподівається, що росіяни дійсно «уважно стежитимуть» за самітом щодо України в саудівській Джидді.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю журналістці Української служби Голосу Америки Юлії Ярмоленко розповів координатор стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі.

Він наголосив, що головне завдання саміту щодо України у Саудівській Аравії – це представити міжнародній спільноті формулу миру президента України Володимира Зеленського.

На зустріч запрошено лідерів десятків країн світу, але не Росію, й речник Кремля заявив, що у Москві "уважно стежитимуть" за перемовинами.

На прохання прокоментувати цю позицію Москви, Кірбі сказав: "Сподіваюсь, вони дійсно стежитимуть. І сподіваюсь, що вони зроблять висновок, що дедалі більше країн світу усвідомлюють, що те, що робить президент Росії Володимир Путін, – це незаконно, неспровоковано та у цілковитому порушенні Статуту ООН".

Представник Ради із нацбезпеки США також наголосив: "Я сподіваюсь, що – коли вони дивитимуться, – росіяни усвідомлять, що все більше і більше країн починають відзначати, зокрема щодо зернової угоди, що безвідповідальне рішення пана Путіна вийти із зернової угоди загострює ситуацію із голодом (в інших країнах – ред.), це погіршує існуючу ситуацію із голодом в багатьох країнах і додає невизначеності до продовольчої ситуації на Глобальному Півдні".

Кірбі зауважив, що навіть ті арфиканські лідери, які приїхали на саміт Росія-Африка, який нещодавно скликав президент Путін, дали зрозуміти, що вони усвідомлюють, що проблеми в Африці пов'язані з війною Росії в Україні.

"Тиждень тому президент Путін провів якийсь саміт із африканськими країнами, куди приїхали (представники) багатьох країн, тому що багато африканських лідерів усвідомлюють, що проблеми, з якими вони стикаються у себе на континенті, – прямо пов'язані із тим, що пан Путін робить в Україні", – додав Кірбі для Голосу Америки.