Субота, 5 Жовтня, 2024

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус 3-го серпня знову виключив постачання Україні далекобійних ракет Taurus, наголоосивши, що зараз це “не є головним пріоритетом”.

Виступаючи перед військовими у землі Баварія, Пісторіус сказав: “Ми продовжуємо вірити, що зараз це не є нашим головним пріоритетом. Наші американські союзники також не постачають ці крилаті ракети”.

Разом з цим Пісторіус наголосив, що Німеччина відіграє провідну роль у допомозі Україні протиповітряною обороною, підтримкою навчання, інженерною технікою та бронетехнікою.

“Це наш першочерговий пріоритет, наша основна компетенція”, — сказав міністр та додав, що “не бачить нагальної потреби в ухваленні рішення” щодо шведсько-німецької системи озброєння Taurus.

Як повідомляв Голос Америки, у травні Київ звернувся до Берліна з проханням надати йому ракети “повітря-земля” Taurus із радіусом дії понад 500 кілометрів. На початку того ж місяця Велика Британія оголосила, що надіслала в Україну крилаті ракети Storm Shadow із радіусом дії понад 250 км, що стало першою оголошеною партію цього типу зброї, про яку Київ довго просив своїх союзників.

Єврокомісія закликала “тих, хто може, надати Україні далекобійну зброю”

Наприкінці травня президентка Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн закликала країни ЄС надати Україні далекобійну артилерію та іншу зборою, що могла досягати цілі на даелкій відставні, повідомляв Голос Америки.

«І ті, хто можуть, повинні надати далекобійну артилерію та збройні системи, які можуть допомогти України вирівняти нерівність у радіусі досяжності з військами загарбників на полі бою», – сказала президентка Єврокомісії.

Ракети спільного німецько-шведського підприємства Taurus Systems з дальністю понад 500 кілометрів дозволили б Україні подвоїти відстань, на якій би Київ міг вражати противника і завдавати значних ударів по території окупованого Криму, чи усередині Росії.

Сполучені Штати та інші західні країни, які постачають зброю Україні, досі обережно ставилися до надання Києву зброї, яка могла б вражати цілі в Росії, через побоювання ескалації конфлікту.

Як повідомляв Голос Америки, на саміті Групи семи у Хіросімі президент США Джо Байден заявив, що взяв обіцянку з президента України Володимира Зеленського, що Київ не використовуватиме західні винищувачі, які планується надати Україні, для ударів по території Росії.