П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Латвія почала підготовку спеціальної оперативної групи у відповідь на прибуття найманців ПВК “Вагнер” до Білорусі та на тлі повідомлень про вторгнення білорусів в повітряний простір Польщі.

Про це повідомляє інформаційна агенція АР з посиланням на главу Державної прикордонної служби Латвії Гунтіса Пуятса.

Посадовець сказав латвійським журналістам, що ризики безпеки у безпосередній близькості від кордону з Білоруссю були високими відтоді, як Мінськ почав використовувати мігрантів як інструмент “гібридної війни”, а також зросли з приходом "Групи Вагнера".

Раніше занепокоєння з приводу вагнерівців висловлювала Польща. Як повідомляв Голос Америки, Польща припускала, що найманці “Групи Вагнера” готують провокації на кордоні з ЄС: вагнерівці можуть перевдягнутися у форму білоруських прикордонників і сприяти мігрантам нелегально потрапити на територію Євросоюзу або самі вдавати із себе мігрантів та перетнути кордон.

АР нагадує, що владу Польщі звинувачували в замовчуванні входження білоруських вертольотів у повітряний простір країни. Спершу польські військові наполягали, що білоруська авіація не заходила на територію Польщі. Але після того, як місцеві жителі опублікували в соцмережах фотографії літаків з білоруськими розпізнавальними знаками за кілька кілометрів від кордону всередині Польщі, Міністерство оборони визнало факт порушення повітряного простору білоруськими літаками.

У заяві Міноборони йшлося, що “було порушення повітряного простору Польщі двома білоруськими гелікоптерами, які проводили навчання поблизу кордону”. У відомстві додали, що раніше Білорусь повідомила Польщу про плани проведення навчань у цьому районі. Зазначається, що літаки рухалися на низькій висоті і не були зафіксовані радаром, інформує АР.

У Білому домі натомість не вважають, що "Група Вагнера" становить загрозу для НАТО. А ті "вагнерівці", які залишились в Україні, ймовірно, не мають значного впливу на бойові дії, цитував Голос Америки координатора стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі.

Відповідаючи на питання ЗМІ у вівторок, Кірбі сказав, що, за наявною інформацією певна частина бойовиків "Групи Вагнера" перемістилась до Африки, "намагаючись збільшити нестабільність там", дехто ще в Україні, а частина бойовиків перемістилась до Білорусі.

Кірбі підтвердив, що США віддані зобов'язанням в рамках Статті 5 НАТО, яка передбачає, що напад на одного є нападом на всіх і навів слова президента США Джо Байдена про те, що США захищатимуть "кожний дюйм території НАТО".