П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Нічний обстріл російських окупантів Одеської області не можна вважати "відповіддю" на атаку по Кримському мосту, адже загарбники довго готувалися до завдання удару.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на речницю ОК "Південь" Наталію Гуменюк на брифінгу.

"На Одещині атака була більш потужною і вочевидь була спрямована в тому числі на об'єкти портової інфраструктури. Хоча влучань допущено не було, але все ж є наслідки повітряного бою, в результаті якого було знищено 21 "Шахед"", – розповіла вона.

Після цього росіяни застосували ще й "Калібри", які запускали з підводного та надводного ракетоносіїв, які довготривало чергували в Чорному морі. Уламки ракет під час збиття частково пошкодили портову інфраструктуру, частина з них влучила в житлову будівлю в приватному секторі, де постраждав літній чоловік.

Гуменюк зауважила, що навіть при дуже вдалій роботі ППО небезпека залишається дуже високою.

Вона додала, що окупанти останнім часом дуже часто спрямовують свої удари над житловими кварталами, об'єктами критичної інфраструктури, зокрема портової.

"З огляду на календар зрозуміло, чому саме портова інфраструктура Одещини цієї ночі потерпала. На щастя, на виробничих потужностях порту це не відбилося. Пошкодження об'єктів досить символічні за рахунок вибухової хвилі і уламків збитих ракет", – сказала вона.

Окрім того, у речниці запитали, чи мог нічний обстріл бути такою собі "відповіддю" за атаку на Кримський міст.

"Попри те, що майже з усіх пропагандистських пабліків летіла "ответочка", ми розуміли, що атаки можливі і вони не будуть в абсолюті прив'язані до конкретних подій. Ворог готувався давно і довго. Довготривалий час не були застосовані ракети, зокрема й морського базування", – сказала вона.

До того ж, Гуменюк зазначила, що від часу коли росіяни почали риторику про припинення "зернової угоди", портова інфраструктура Одеської області зазнавала вже не першого удару. Так, погрози лунали звідусіль і було зрозуміло, що напрямок атаки приблизно можна спрогнозувати.

Нічна атака росіян

Сьогодні вночі російські окупанти атакували південь України за допомогою дронів-камікадзе та ракет. Спочатку вибухи пролунали в Херсоні, потім в Миколаєві, де заявляли про роботу ППО. Після цього серія вибухів прогриміла в Одесі.

Зазначимо, що наші захисники знищили шість "Калібрів", 31 дрон Shahed-136/131 та один розвідувальний БПЛА.

При цьом в Одесі пошкоджено об'єкти портової інфраструктури та кілька приватних домоволодінь уламками збитих ракет та вибуховою хвилею від збиття.

Додамо, що глава ОП Андрій Єрмак вважає, що атака росіян на Одесу та Миколаїв є черговим доказом того, що РФ хоче поставити під загрозу експорт українського продовольства.

Також нагадаємо, що саме вчора сталася атака на Кримський міст, внаслідок чого було зруйновано один проліт. Також у понеділок Росія заявила про вихід із "зернової угоди".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.