Субота, 5 Жовтня, 2024

Росія скоротить експорт нафти із західних портів наступного місяця приблизно на 100 000-200 000 барелів на добу порівняно з рівнем липня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Зазначається, що це є ознакою того, що РФ виконує свою обіцянку про нові скорочення постачань у тандемі з главою ОПЕК.

Що цьому передувало

ОПЕК і великі виробники, включно з Росією, скорочують поставки з листопада, щоб підтримати рівень цін.

Цього місяця РФ зобов'язалася скоротити експорт на 500 000 барелів на добу в серпні, тоді як Саудівська Аравія продовжила скорочення видобутку на 1 мільйон барелів на добу.

"Оскільки Росія не розкрила базовий рівень свого скорочення, аналітики і трейдери заявили, що за цим буде важко стежити", – йдеться у матеріалі.

Reuters пише, що серпневі скорочення поглиблять скорочення експорту в період з травня по липень, яке вже становить 500 000 барелів на день.

На скільки зміняться відвантаження нафти

Липневі відвантаження нафти із західних портів, таких як Приморськ і Усть-Луга на Балтійському морі та Новоросійськ на Чорному морі, цього місяця впадуть до 1,9 млн барелів на добу порівняно з 2,3 млн барелів на добу в червні і 2,4 млн барелів на добу в травні.

"Росія дала вказівку нафтовим компаніям скоротити плани поставок на наступний місяць. Представники Міненерго РФ провели зустріч із топ-менеджерами компаній раніше цього тижня, попросивши їх докласти більше зусиль, щоб гарантувати зниження експорту в серпні", – додало Reuters.

Ситуація з видобутком нафти

Країни ОПЕК+ під час зустрічі у Відні домовилися знизити рівень видобутку нафти приблизно на 1,5 млн барелів на добу. Це – не враховуючи добровільних зобов'язань щодо скорочення, що беруть на себе окремі держави. Таке рішення викликано бажанням зупинити зниження цін на нафту на світовому ринку.

У грудні 2022 року Європейський Союз запровадив ембарго на імпорт морської нафти з території РФ. Також країни "Великої сімки" та Австралія запровадили цінову стелю на рівні 60 доларів за барель для російської нафти.

За даними Wall Street Journal, Саудівська Аравія незадоволена діями РФ у сфері видобутку нафти, і дорікає Москві недотримання взятих на себе в рамках ОПЕК+ зобов'язань.

Нещодавно повідомлялось, що доходи Росії від нафти та газу скоротилися більш ніж на чверть минулого місяця на тлі зниження цін на нафту та обмеження постачання газу до Європи.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.