Середа, 2 Жовтня, 2024

У влади Швейцарії виникли питання до місцевого нафтотрейдера Paramount після того, як в медіа з'явились публікації про можливу причетність компанії до обходу санкцій проти Росії. Про це пише Financial Times.
Компанія Paramount Energy & Commodities SA зі штаб-квартирою в Женеві створена трейдером Нільсом Троостом.
Минулого року вона перевела свої операції з російською нафтою на дубайську фірму з майже ідентичною назвою Paramount Energy & Commodities DMCC, яка, за даними FT, стабільно ігнорувала встановлену Великою сімкою (G7) цінову межу на російську нафту – $60 за барель.

Швейцарський регулятор SECO зажадав пояснень від Paramount SA, але компанія відповіла, що вона ні при чому: всі операції з російською нафтою припинили задовго до появи цінових обмежень, а Paramount DMCC, хоч і "дочка", але цілком окрема юридична особа з незалежним менеджментом.
У SECO відмовились коментувати розслідування щодо Paramount, але FT вказує, що воно само по собі є знаковим – це чи не перший відомий випадок, коли влада європейської країни перевіряє дотримання санкційного режиму щодо російської нафти.
У листі SECO питала, чи торгувала Paramount російською нафтою після 5 грудня і за якою ціною, чи хтось володіє безпосередньо чи опосередковано акціями Paramount SA та Paramount DMCC, чи обмінювалися компанії фінансовими коштами — кредитами чи дивідендами в період з березня 2022 року.