П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

У Чорногорії проходять позачергові вибори до парламенту на тлі очікувань від майбутнього уряду економічних реформ та наближення країни до вступу в Європейський Союз.

Голосування проходять після того, як у квітні Міло Джуканович, колишній лідер Демократичної партії соціалістів (ДПС), програв президентські вибори та пішов у відставку після 30 років перебування при владі.

П'ятнадцять партій і альянсів змагаються за 81 місце в парламенті в країні з населенням трохи більш як 620 тисяч людей. Остаточні результати виборів Державна виборча комісія оголосить найближчими днями.

У суспільстві Чорногорії залишається відчутний розкол між тими, хто ідентифікує себе як чорногорці, і тими, хто вважає себе сербами і виступає проти відмежування країни від союзу із Сербією у 2006 році.

Опитування минулого місяця засвідчило, що Рух "Європа зараз" (PES), проєвропейська партія на чолі з колишнім міністром фінансів Мілойко Спаїчем, яка також виступає за тісніші зв’язки з Сербією, лідируватиме з підтримкою у близько 29% голосів. Яков Мілатович з партії PES переміг на президентських виборах у квітні.

За даними соціологічних досліджень, на другому місці може перебувати проєвропейська партія ДПС на чолі з виконувачем обов’язків голови політсили Данієлом Живковічем із підтримкою у близько 24%, а сербський націоналістичний проросійський Демократичний фронт (DF), ймовірно, посяде третє місце з 13%.

У 2017 році Чорногорія приєдналася до НАТО через рік після невдалої спроби державного перевороту, в якій тодішній уряд звинуватив російських агентів і сербських націоналістів. Москва відкинула такі заяви як абсурдні, а сербський уряд заперечував причетність до спроби перевороту.

У 2020 у Чорногорії відбулись протести за підтримки впливової Сербської православної церкви, після чого змінилось кілька урядів.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну торік Чорногорія, на відміну від Сербії, приєдналася до санкцій ЄС проти Москви, надіслала допомогу Україні та вислала низку російських дипломатів. Кремль вніс Чорногорію до списку недружніх держав.

Чорногорія – кандидат на вступ до ЄС, але умовами для цього є викорінення корупції та організованої злочинності.