П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Міністерство оборони CША повідомило про новий пакет допомоги Україні на суму 2,1 мільярда американських доларів. Про новий пакет, що включає критично важливі засоби протиповітряної оборони та боєприпасів, відомство повідомило у себе на сайті у п’ятницю, 9-го червня.

У Пентагоні оприлюднили список нової зброї для України, але наголосили, що ця допомога надається в рамках Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI), тобто на відміну від тієї, що надається в рамках президентських повноважень і надходить негайно, ця замовляється у виробників і її доставка, як правило, займає деякий час.

До нинішнього пакету увійшли:

– додаткові боєприпаси для ЗРК Patriot;

– ЗРК і ракети HAWK;

– артилерійські снаряди калібру 105 мм і 203 мм;

– безпілотні авіаційні системи Puma;

– боєприпаси ракетної системи з лазерним наведенням;

А також підтримка діяльності з навчання, технічного обслуговування та підтримки.

У повідомленні Пентагон додає, що "Сполучені Штати продовжуватимуть працювати зі своїми союзниками та партнерами, щоб забезпечити Україну можливостями для задоволення її безпосередніх потреб на полі бою та довгострокових потреб у допомозі у сфері безпеки".

Попередній, 39-й пакет безпекової допомоги на суму 300 мільйонів доларів, який США виділили з серпня 2021 року, Пентагон оголосив наприкінці травня.

До нього входили системи ППО Avenger, додаткові боєприпаси для систем ППО Patriot та HIMARS, а також зенітні системи Stinger, засоби протитанкової боротьби та боєприпаси, включаючи десятки мільйонів боєприпасів до стрілецької зброї, мовиться у повідомленні оборонного відомства США.

Координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі уточнив, що той пакет надавався за президентськими повноваженнями, тобто він вилучався зі складів зброї американської армії, і міг бути відправлений вже найближчим часом.