Середа, 2 Жовтня, 2024

Сполучені Штати розглядають можливість купувати тротил у Японії, щоб збільшити виробництво артилерійських снарядів для України. А також з метою нарощення власного виробництва боєприпасів, з огляду на наявні загрози.

За повідомленням видання The Hill, японська сторона готова зробити виняток із власного законодавства, яке не дозволяє постачати летальну зброю, оскільки тротил є продуктом не лише військового призначення.

Посилаючись на агенцію Reuters, The Hill повідомляє, що наразі відповідна угода лише на стадії розгляду. Якщо угоду буде укладено, то США підключать японську компанію, що виробляє тротил, до ланцюга постачання вибухівки на американські заводи з виробництва боєприпасів.

Тротил необхідний для виробництва 155-міліметрових артилерійських снарядів.

Як повідомляв Голос Америки, наразі саме цих снарядів гостро бракує Україні. У США намагаються посилити їх виробництво, при чому “не тільки для підтримки України, але й для того, щоб бути готовими до потенційного конфлікту з Китаєм” – інформувала агенція АР.

Про це пише і видання The Hill: цього року Пентагон почав суттєво збільшувати витрати на виробництво артилерійських снарядів, оскільки він прагне як краще підтримати Україну, так і підготуватись до потенційного конфлікту з Китаєм.

Наразі у США працюють лише два заводи, де виготовляють сталеві корпуси для 155-мм гаубичних снарядів. Один з них – завод у Скрентоні, де цього року побувала і знімальна група Української служби Голосу Америки.

Японія ще не надавала Україні летальну зброю, але допомагає продовольством, малими безпілотниками та, наприклад, одягом для українців. Але цього тижня у Токіо оголосили про надання 100 військових вантажівок для українських військ, повідомляла агенція Associated Press.

Журналістка Голосу Америки Юлія Ярмоленко також підготувала репортаж із Японії про те, як країна змінила власну політику, щоб допомогти переселенцям з України.

Нещодавно міністр оборони США Ллойд Остін привітав рішення Японії вперше з часів Другої світової війни збільшити свої витрати на оборону та набуття можливостей контрудару в умовах складної безпекової ситуації довкола Китаю і Північної Кореї, інформує The Hill.

Тема стримування Китаю та Росії були основними темами зустрічі президента США Джо Байдена та прем'єр-міністра Японії Фуміо Кішіду раніше цього року у Вашингтоні, – повідомляв Голос Америки.