Середа, 2 Жовтня, 2024

Швеція не заперечує можливості тренувань українських пілотів на своїх винищувачах Gripen, якщо Київ їх про це попросить. Про це міністр оборони країни повідомив американському каналу CNN.

«Ми прагнемо підтримати Україну всіма можливими способами. Якщо вони хочуть, щоб їхні пілоти оцінили Gripen, ми спробуємо це задовольнити, хоча деякі рішення лишаються за обома сторонами”, — цитує CNN міністра оборони Швеції Пала Йонсона.

За словами урядовця, Україна звернулась до Швеції з проханням про “обмежену оперативну оцінку” шведської системи винищувача Gripen. “Зараз ми працюємо, щоб відповісти за всіма критеріями цього запиту”, – додав Йонсон.

При цьому він уточнив, що попри готовність тренувати українських пілотів, Швеція не готова надати Україні свої винищувачі. “На даному етапі ми не зможемо підтримати ЗСУ шведськими винищувачами Gripen”, – сказав глава оборонного відомства країни.

У четвер, 25 травня, Йонсон під час візиту до Києва заявив, що кілька українських льотчиків приїдуть до Швеції і зможуть потренуватися на тренажерах, після цього випробують Gripen безпосередньо, але наголосив, що йдеться лише про “ознайомчу програму”.

Крім Швеції, винищувачі Gripen мають у своїх арсеналах Таїланд, Чехія, Угорщина, ПАР та Бразилія. Напередодні країни “Групи семи” погодились тренувати українських пілотів на винищувачах американського виробництва F-16.

Як повідомляють ЗМІ, ВПС Нацгвардії США після аналізу навичок українських пілотів оцінив, що їм потрібно близько 4 місяців, щоб навчити керувати F-16. За словами експертів, більше часу потрібно, щоб пілоти навчилися маневрів, на які здатні в бою F-16.