Субота, 5 Жовтня, 2024

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко вважає, що чоловіки, які незаконно виїхали з України під час війни, заслуговують на покарання. Про це він повідомив в інтерв’ю РБК-Україна.

За словами Ігоря Клименка, зараз не передбачено ніяких покарань для тих, хто незаконно перетнув кордон і потім повернувся в Україну.

«На сьогоднішній день таких правил і обмежень не встановлено, але я думаю, що по закінченню війни держава зробить все для того, щоб кожному громадянину нагадати, що він робив під час війни. Маю на увазі тих, хто нелегально перейшов кордон», – сказав він.

Міністр вважає, що це буде спільна ініціатива Кабінету міністрів і депутатів Верховної ради. «Я думаю, це буде закон», – повідомив Клименко.

За його словами, зараз вивчається міжнародний досвід.

«Яким чином поводитись з нашими громадянами, які порушили закон вже один раз. Вони мають відповісти за порушення закону. Я думаю, кожен громадянин цього хоче і зрозуміє державу, якщо будуть якісь обмеження щодо подальшого пересування цих громадян як мінімум за кордон», – додав міністр.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр також погоджується із необхідністю покаранння. На її думку українських чоловіків, які ухиляються від мобілізації, слід карати конфіскацією майна.

Ганна Маляр підкреслила, що більшість ухилистів втекли або до Росії, або до країн Євросоюзу і «поки недосяжні для українського правосуддя». Але нерухомість та бізнес-активи цих людей можуть бути конфісковані.

«Все буде прозоро: вилучили, відкрито продали, гроші надіслали на придбання сучасних озброєнь у партнерів», – зазначила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.