Субота, 5 Жовтня, 2024

Директор МАГАТЕ Маріано Гроссі закликав негайно захистити Запорізьку АЕС, яку всьоме було знеструмлено за час повномасштабної війни Росії проти України. Гроссі назвав ситуацію на ЗАЕС "надзвичайно вразливою".

"Цього ранку українська ЗАЕС всьоме за час конфлікту втратила весь зовнішній струм, що змусило її покладатись на резервні дизель-генератори, стан ядерної безпеки на станції надзвичайно вразливий, Ми мусимо домовитись про захист станції негайно, така ситуація не може тривати", – написав посадовець в соцмережах у понеділок.

В українському "Енергоатомі" заявили, що 22 травня в результаті обстрілу станція всьоме зазнала блекауту з часу окупації 4 березня 2022 року. Через обстріли лінія, що живить ЗАЕС відключилась і в автоматичному режимі увімкнулись всі резервні дизель-генератори.

Згодом в компанії повідомили, що українські фахівці відновили роботу високовольтної лінії електропередачі. "Ризик ядерної та радіаційної аварії – мінімізовано, ситуація стабільна", – йдеться в дописі в Telegram.

Заручницею Росії назвав в інтерв'ю Голосу Америки Петро Котін, президент "Енергоатома".

“Наразі у них [росіян – ред.] є лише одна ідея – зберегти станцію як свою військову базу, тому що це охоронна територія, і ядерний матеріал захищає сам себе. Тому вони розуміють, що обстрілу ядерних матеріалів не буде через ризик забруднення”, – сказав Котін, говорячи про безпеку станції з керівницею східноєвропейського бюро “Голосу Америки” Мирославою Гонгадзе.​