Субота, 5 Жовтня, 2024

Президент України Володимир Зеленський прибув до Японії, щоб зустрітися з лідерами країн G7, які пообіцяли Україні повну підтримку, включно з літаками-винищувачами F-16.

«Японія G7. Важливі зустрічі з партнерами та друзями України. Безпека та посилена співпраця заради нашої перемоги. Сьогодні мир стане ближчим», – написав Зеленський у Twitter.

Як зауважує газета Washington Post, Зеленський прибув урядовим літаком Франції після відвідин Джидди, столиці Саудівської Аравії, де він виступив на зустрічі Ліги арабських держав.

Його візит до Хіросіми, місця ядерного знищення під час Другої світової війни, відбувся на тлі засетережнь щодо сучасних ядерних загроз з боку Росії.

Приліт українського президента, про який оголосили лише напередодні, показували у прямому ефірі японського телебачення. Як зауважує газета Washington Post, поява Зеленського відразу перевела увагу учасників самміту з усіх інших проблем, які вони збиралися обговорювати, на Україну та її протистояння російському вторгненню.

У своїй спільній заяві країни G7, до якої входять Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Сполучене Королівство та Сполучені Штати, а також Європейський Союз, прагнули продемонструвати єдність у вирішенні низки глобальних викликів.

Заява підтвердила, що підтримка України та протидія зростанню економічного впливу Китаю, залишаються головними пріоритетами найбагатших демократій світу. При цьому лідери G7 особливо закликали Китай до активніших зусиль для припинення війни Росії в Україні.

Приїзд Зеленського на саміт G7 відбувся на тлі зміни рішення США щодо надання Україні літаків-винищувачів F-16, про які Вашингтон говорив впродовж багатьох місяців, що вони не потрібні Україні для ведення війни з Росією.

Як зауважують оглядачі, Вашингтон нарешті піддався тиску, погодившись не перешкоджати країнам-союзникам надсилати до Києва передові західні винищувачі.

Україна ще не отримала зобов'язань щодо поставки літаків, але як повідомили високопоставлені чиновники Сполучених Штатів, президент США Джо Байден сказав лідерам G7 у п’ятницю, що Вашингтон підтримує спільні союзницькі програми підготовки українських пілотів на F-16.

У Росії на повідомлення про можливість постачання літаків відреагували словами, що це пов'язано з «колосальними ризиками» для самого Заходу.

Про це в суботу сказав заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко, відповідаючи на запитання журналістів.

«Ми бачимо, що країни Заходу досі дотримуються сценарію ескалації. Це пов’язано з колосальними ризиками для них самих», – цитує Грушко.

Представник Росії сказав, що у будь-якому випадку поставка літаків буде врахована у російських планах. «Ми маємо всі необхідні засоби для досягнення поставлених цілей», – додав Грушко.

Дивіться також: