П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Україна вкотре закликала Європейський банк реконструкції та розвитку позбавити Росію членства в банку. Із закликом позбутись "токсичної присутності Росії" до щорічних зборів банку, що відбуваються в узбецькому Самарканді звернувся міністр фінансів України Олександр Марченко.

Як каже в інтерв'ю Голосу Америки директор від України в банку Артем Шевальов, його приємно вразило те, що деякі акціонери відразу відгукнулися на пропозицію України, і нагадали керівництву та іншим акціонерам, що це питання не вирішене і забувати про нього не варто.

"Ми озвучуємо це питання з самого початку російського вторгнення Росії в Україну, починаючи з перших днів березня минулого року, – сказав Шевальов. – Ми тоді домоглися призупинення доступу Росії до ресурсів, але то не є повним виключенням і ми ще раз озвучили, що ми вважаємо, що присутність Росії є токсичною для таких організацій як ЄБРР, але це безумовно стосується і інших міжнародних організацій".

Видворення Росії може не мати практичного впливу на прийняття рішень ЄБРР, адже частка РФ у банку є порівняно невеликою, до того ж росіяни поки "бояться" особисто брати участь в засіданнях, каже Шевальов.

"Вони (росіяни – ред.) мають присутність, хоч і не фізичну, вони поки що бояться повертатися до штаб-квартири банку, але віртуально вони беруть участь в роботі наших керівних органів і якщо говорити про репутацію таких провідних організацій – це просто недоречно, бо це впливає на репутацію інституції", – каже Шевальов у розмові з кореспонденткою Голосу Америки Оксаною Бедратенко.

Керівництво банку поки не відповіло на прохання Голосу Америки прокоментувати свою позицію щодо членства Росії в установі.

Банк нарощує свою роль в допомозі України і в четвер ухвалив рішення втретє за свою історію збільшити капітал, цього разу – щоб мати можливість допомогти Україні.

"Ключове рішення, яке було ухвалене – це початок збільшення капіталу банку для того, щоб він міг значно наростити інвестиції в Україну. І погодьтесь, це буде недоречно і незрозуміло, якщо Росія буде ухвалювати рішення щодо майбутніх інвестицій в Україну, будучи власне тим самим терористом, який заподіяв шкоду", – каже Шевальов.

ЄБРР, який є найбільшим інституційним інвестором в Україні, прагне збільшити допомогу Україні ще до того, як завершиться війна.

"Що більше Україна отримає підтримки зараз, то більше економіка зможе відновитись", – cказала в інтерв'ю Голосу Америки президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо.

Вона наголосила на тому, що український бізнес продовжує працювати, попри складнощі, вважаючи це важливим внеском до перемоги. "Бізнес постраждав, але багато компаній вижили. Це дуже важливо, бо зменшує ціну відбудови", – заявила Рено-Бассо.

Як повідомляв Голос Америки, цього місяця ЄБРР разом з банками розвитку країн "Групи семи" домовились створити інвестиційну платформу для України.

Серед банків-учасників інвестиційної платформи, крім ЄБРР, – банки розвитку з Японії, Італії, Канади, США, Великої Британії та Німеччини. Спільна інвестиційна платформа, за задумом, допоможе банкам, які не присутні в Україні, брати участь в проектах відбудови.

"Потреби України в період відбудови – широкі і перевищують масштаб будь-якої однієї установи. В результаті потрібна уважна координація між партнерами України, щоб максимізувати ефективність, створити синергію та збільшити ефект", – йдеться в повідомленні ЄБРР.

Дивіться також: