Четвер, 3 Жовтня, 2024

Відносини ЄС і Китаю не зможуть нормально розвиватися, якщо Пекін не вплине на Москву. А саме в питанні виведення російських військ з України і завершенні війни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву глави європейської дипломатії Жозепа Борреля.

"Наші відносини з Китаєм не можуть розвиватися нормально, якщо Китай не використає свій вплив на Росію, щоб змусити Росію вивести свої війська з України та припинити війну", – сказав Боррель.

Він зазначив, що "будь-який нейтралітет, який не розрізняє агресора і жертву" буде означати, що це підтримка агресора.

"Ми багато говорили про це і продовжуватимемо говорити. З геополітичної точки зору ми маємо уникнути нової холодної війни між Заходом і Далеким Сходом, на кшталт тієї, що відбувалася раніше зі Сходом", – зауважив в високий представник ЄС.

За його словами, у таких складних відносинах, як ЄС має з Китаєм, неминуче існують різні точки зору.

"Оскільки існують різні інтереси в державах-членах, але якщо ми хочемо побудувати послідовну стратегію в ЄС щодо Китаю, це необхідно, щоб кожен із учасників діяв відповідно до договорів під час виконання своїх ролей і обов’язків", – додав Боррель.

Нагадаємо, західні лідери раніше вже заявляли, що Китай може сприяти припиненню війни в Україні, наполягаючи на виведенні Росією військ з тимчасово окупованих територій.

При цьому раніше на Заході застерегли Китай від допомоги Росії, там заявили, що Пекіну доведеться заплатити "реальну ціну", якщо він продовжить підтримувати Москву.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.