Четвер, 3 Жовтня, 2024

Залежно від типу кашлю, його причини та тривалості медики дають різні рекомендації щодо лікування, а також попереджають про можливі негативні наслідки та ускладнення через застосування пігулок та препаратів у разі, коли сухий кашель намагаються перевести у мокрий.

Про це розповіла український лікар терапевт Марія Тимченко у своєму Instagram.

Чому з'являється кашель

Фахівець насамперед звернула увагу, що кашель виникає не завжди через хворобу, оскільки він є захисним механізмом, що допомагає очистити дихальні шляхи від пилу, слизу та інших чужорідних агентів.

Так, кашель – симптом не лише захворювань дихальної системи, зазначила медик. Він може бути наслідком:

закидання шлункового соку в стравохід, при рефлюксній хворобі,
деяких хворобах серця,
побічною дією ліків, наприклад, деяких препаратів для зниження тиску або лікування глаукоми.

Що з антибіотиками?

Як розповіла терапевт, кашель при ГРВІ може тривати 2-3 тижні і навіть більше, що є нормою, а не ускладненнями та не хронізацією процесу.

Якщо кашель триває більше тижня – це не є показанням до прийому антибіотиків, тому що і жовте/зелене мокротиння, каже лікар.

"Єдине показання до призначення АБ – підтверджена бактеріальна інфекція аналізом крові", – наголошує вона.

Що можна і не потрібно робити при сухому кашлі

Також терапевт закликає не "перекладати" сухий кашель у вологий, адже в більшості випадків "сухий кашель виникає при запаленні горла або затіканні слизу з носа по задній стінці горлянки".

"А прийом муколітичних препаратів збільшує продукцію слизу у здорових бронхах. Як наслідок, проблему не вирішили, а ускладнення отримали", – сказала фахівець.

При сухому кашлі, за словами Тимченка, достатньо купити улюблені цукерки чи льодяники, олію какао чи чорний шоколад, вживати мед та чай.

Прийом препаратів та перечікування

"Звичайно, сухий надокучливий кашель є показанням до призначення протикашльових препаратів, які зменшують частоту кашлю, але не роблять його вологим. Ці препарати можуть бути рекомендовані лікарем", – звертає увагу терапевт.

При цьому вологий кашель при застуді взагалі не потребує лікування, тому що слиз і так добре відходить.

"І, нарешті, противірусні, гомеопатія, фітопрепарати, імуномодулятори, імуностимулятори, вітаміни до кашлю не мають взагалі жодного відношення", – додає лікар.

Нагадаємо, раніше ми писали, чому не варто лікуватися йодовою сіточкою і до чого це може призвести.

А також перед цим розповідали, що лікарі назвалинайкращі ліки від болю у горлі .