Вівторок, 1 Жовтня, 2024

Якщо у вас є собака, то ви могли неодноразово помітити, як він мило нахиляє голову набік, коли чує ваш голос. Багато господарів і не здогадуються, чому улюбленці це роблять.

Експерти сайту Sante Plus розповіли про цю звичку чотирилапих.

Собака краще вас чує

Хоча слух у собак достатньо гострий, але все ж не ідеальний. Тому вони можуть нахиляти голову набік, щоб зрозуміти, звідки цей звук. Проведіть паралель із людським життя. Ви також напружуєте слух, щоб зрозуміти або розчути, що вам говорять.

Собака краще вас бачить

Собаки – дуже соціальні тварини, яким важливий зоровий контакт із власником. Ви, напевно, помічали, що песик дивиться вам в очі, щоразу, коли ви гладите або збираєте на прогулянку. Тому, можливо, улюбленець нахиляє голову, щоб встановити з вами візуальний контакт.

Собака хоче більше уваги

Оскільки тварини не можуть нічого сказати господарю, вони спілкуються мовою тіла. Велике задоволення їм приносять пестощі та похвала. Нахиляючи голову, собака може хотіти, щоб ви його погладили або взяли на руки, тому привертає увагу таким чином.

А ще цим жестом собака може проявляти емпатію. Якщо поспостерігати, люди також часто нахиляють набік голову, коли до них говорить цікавий або симпатичний співрозмовник.

А що кажуть вчені

Дослідники вважають це жестом підвищеної концентрації уваги. Угорські вчені з Університету Етвеша Лоранда визначили, що багато в цьому випадку залежить від фізіологічної особливості чотирилапого.

Наприклад, собаки з витягнутою мордою схиляють голову набік частіше, ніж мопси, які мають іншу будову.

У підсумку експерти дійшли висновку, що поворот голови собаки є ознакою підвищеної уваги. До речі, найуважнішою породою виявилася бордер-коллі.

Раніше ми розповідали, як зрозуміти, що ваш собака страждає від болю.

Читайте також, які породи собак не варто заводити сім'ям з маленькими дітьми.