Вівторок, 1 Жовтня, 2024

Сьогодні під час зустрічі президента України Володимира Зеленського з польським прем'єром Матеушем Моравецьким було підписано протокол щодо постачання оборонної техніки Україні, який включав передачу БТР Rosomak.

РБК-Україна розповідає, що відомо про ці БТР та скільки їх отримає Україна.

Що відомо про польські Rosomak

Бронетранспортери Rosomak – флагман Збройних сил Польщі. Колісний БТР випускається в багатьох модифікаціях і послідовно модифікується в Польщі на базі ліцензійної базової версії автомобіля AMV XC-360P, розробленого фінською компанією Patria.

Фото: БТР Rosomak (GettyImages)

Найбільш популярною конструкцією зараз є самосуща система, з шасі яке встановлене на корпус машини. Конструктори з компанії Patria, використали не таку поширену конструкційну систему. Рама Rosomak виконує роль баласту і забезпечує жорсткість конструкції. Конструкція рами дозволяє легко змінювати конструкцію кузова під час ремонтів або модифікацій, і збільшення захисту екіпажу від вибухів мін. Але суттєвим мінусом модифікацій є збільшення ваги машини.

Рушійна система

Rosomak має 6 циліндровий дизельний двигун з турбонаддувом Scania D1 12 56A03 PE, з максимальною потужністю 360 кВт/2100 обертів за хвилину і постійною потужністю 294 кВт/2100 обертів за хвилину.

Двигун об'ємом у 11,7 л має водяне охолодження. Двигун поєднано з автоматичною коробкою передач ZF 7HP 902S Ecomat з 7 передачами вперед і однією назад

Технічні характеристики:

Бойова маса – 22 т;
Екіпаж – 3 особи;
Максимальна швидкість – 100 км/год шосе;
Запас ходу – 590 км шосе;
Озброєння – 1×30 мм гармата Mark 44 Bushmaster II; 1×12.7-мм кулемет WKM-B; 1×7.62-мм UKM-2000C;
додатковим подоланням перешкод є можливість плавати.

Скільки БТР замовила Україна у Польщі

Сьогодні член Ради міністрів Польщі Міхал Дворчик повідомив, що Київ замовив у Варшави 150 Rosomak

Rosomak до нині перебувають на озброєнні Збройних сил Польщі.

Додамо, що президент Польщі Анджей Дуда оголосив про передачу Україні чотирьох літаків МіГ-29.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Увага! Під час війни активізувалися інтернет-шахраї, які видають себе за сайт РБК-Україна. Вони використовують наш дизайн, персональні дані редакції та схожу адресу сайту. Єдиний домен РБК-Україна – www.rbc.ua. Про фейкові сторінки з нашою назвою повідомляйте на пошту: [email protected].