Понеділок, 30 Вересня, 2024

В ексклюзивному інтерв'ю британському виданню The Sun Джеймс Олсон, колишній очільник контррозвідки ЦРУ, поділився оцінками щодо можливих сценаріїв для російського лідера Путіна.

"Я вважаю, що зараз Путін в безвиграшній ситуації, – каже Олсон. – Якщо Путін залишиться при владі, буде тривала війна, бо він не здасться, але я не думаю, що Путін залишиться при владі. Я переконаний, що його усунуть від влади".

Серед тих, хто бажає відставки Путіна, Олсон називає "опозиційні течії до Путіна у війську, в розвідслужбах та серед олігархів". "Путін – ходячий мрець", – додає експерт. Олсон не виключив, що Путіна вб'ють.

Усунення Путіна "стане кінцем війни", каже Олсон, бо "російський народ страждає, гинуть люди. Путін знекровлює Росію і він не може це робити нескінченно".

Як повідомляв Голос Америки, про те, що Путін не має "запасного варіанту" у питанні війни в Україні, що може ускладнити потенційні мирні переговори, говорила і Маргарет Петерлін, представниця Інституту національної безпеки США під час дискусії "Україна через міжнародний об'єктив" у Джорджтаунському університеті

Як і Олсон, Петерлін згадує долю лівійського диктатора Муаммара Каддафі, якого вбилинаприкінці громадянської війни в країні. Путін не має варіанту "я поїду в Сочі [на схилі віку – ред.], і це буде фантастично, і я житиму там своїм життям", каже Петерлін.

"Найбільший виклик для такого диктатора як Путін – це те, що він насправді не має "плану відходу" чи плану щодо закінчення власної влади та повноважень, тож це додає труднощів у переговорах з ним", – сказала Петерлін.

"Війна в Україні закінчиться "як усі війни" – припиненням вогню. Але небезпека триватиме", – сказала під час дискусії Пола Дойл, колишня керівниця спецоперацій ЦРУ, експертка Інституту національної безпеки університету Джорджа Мейсона. "Перемир'я буде порушено, порушено, і знову порушено. Тому що Росія не є надійним партнером", – сказала Дойл.