Понеділок, 30 Вересня, 2024

Російські служби безпеки конфіскують закордонні паспорти високопосадовців та керівників державних компаній, щоб запобігти поїздкам за кордон, оскільки параноя щодо дезертирства поширюється у режимі Володимира Путіна.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Financial Times .

Служби безпеки посилили вимоги до поїздок у держсекторі, вимагаючи здачі паспортів від деяких відомих діячів та колишніх чиновників, повідомили кілька людей, знайомих із цим питанням.

Посилення правил до норм радянської доби відображає глибоку підозру Кремля і ФСБ щодо лояльності російської громадянської еліти, багато з яких приватно виступають проти війни в Україні та незадоволені її впливом на їх спосіб життя.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков підтвердив, що Росія посилила обмеження на виїзд за кордон для деяких, хто працює у "чутливих" сферах. "Для цього існують суворіші правила", – сказав він Financial Times.

"Десь вони формалізовані, а десь залежать від конкретного рішення про конкретних співробітників. З початком спецоперації цьому питанню стало приділятися більше уваги", – додав він.

Нагадаємо, за даними британської розвідки, з початку російського вторгнення в Україну щодо російських державних службовців діють дедалі жорсткіші обмеження на поїздки за кордон. Заходи вжиті для запобігання втечі або дезертирства.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram .

Увага! Під час війни активізувалися інтернет-шахраї, які видають себе за сайт РБК-Україна. Вони використовують наш дизайн, персональні дані редакції та схожу адресу сайту. Єдиний домен РБК-Україна – www.rbc.ua. Про фейкові сторінки з нашою назвою повідомляйте на пошту: [email protected].