Субота, 5 Жовтня, 2024

Нове опитування, проведене на замовлення Міжнародного республіканського інституту США (IRI) показує, що українці вірять у перемогу та повернення територій, підтримують дії збройних сил і президента, а також планують вступити в Європейський Союз та НАТО.

Автори дослідження вважають, що результати опитувань свідчать про те, що українці і через понад рік повномасштабної війни, залишаються «рішучими та згуртованими». А це означає, що західна підтримка «не тільки мала вирішальне значення, її необхідно продовжувати».

Згідно з опитуванням, яке було проведено з 1 по 5 лютого 2023 року, 97% українців вірять, що вони переможуть у цій війні, і ця віра залишається незмінною – у червні і квітні минулого року ці цифри становили 98% і 97% відповідно. Найбільше довіряють Збройним силам – 98% і президенту Володимиру Зеленському – 91%. При цьому 93% українців бачать майбутнє своєї країни перспективним.

«Наше опитування чітко показує, що попри невпинні, виснажливі та злочинні атаки з боку путінської Росії, українці залишилися рішучими та згуртованими», – сказав у вівторок під час брифінгу для журналістів президент IRI Ден Твайнінг.

Він наголосив, що добігає 13-й місяць війни, найбільшої війни в Європі з часів Другої світової, але «українська рішучість виглядає навіть міцнішою, ніж це було в наших попередніх опитуваннях».

Українці вірять у повернення усіх своїх територій

Однією зі значних змін, які сталися з часу попередніх опитувань, які на замовлення IRI проводили українські соціологи минулого року, є те, що значно зросла кількість українців, які вірять у те, що Україна поверне всі окуповані території.

Якщо у квітні та червні минулого року оптимістів було 53% і 64% відповідно, то у лютому 2023 року вже 74% опитаних ствердно відповідали на питання про те, чи збереже Україна всі території в межах її міжнародно визнаних кордонів, визначених у 1991 році.

За словами Стівена Нікса, директора Євразійського відділу IRI, ці цифри свідчать про те, що українці не збираються вести переговори про мир за рахунок своїх територій.

«Збільшення цифр, за нашими оцінками, означає, що відбувається посилення негативного ставлення до будь-яких переговорів, які призведуть до будь-яких територіальних поступок. Це дуже чітко видно з даних», – наголошує дослідник.

Також за його словами, в Україні зникли колишні розподіли – українці, які живуть в різних регіонах, є різного віку, стали одностайними щодо найважливіших питань для розвитку країни.

«Що означають ці 74 відсотки? Тенденція, яку ми бачимо в опитуванні – це одностайність. У чотирьох географічних підрозділах, які ми використовуємо в цьому опитуванні, досі ми завжди бачили певні відмінності між східним південним заходом і центром. Якщо ви подивитеся на ці дані, то на Заході це – 75%, також 75% у центрі, 74% на півдні і 70% – на сході. Тобто цифри майже однакові всюди. Ми не бачимо жодної статистично значущої різниці в цифрах у відповіді на це питання за географією чи віком», – каже дослідник.

Він додає, що очікує, що після початку українського контрнаступу, очікує, що українців, які будуть виступати за повернення всіх територій України до її складу, буде ще більше.

Схід України вже також хоче в НАТО

Одна з найяскравіших змін у громадській думці, за словами дослідників, відбулася в чисельності людей, які виступають за вступ України до НАТО. Якщо ще у квітні минулого року за вступ до НАТО висловлювалося 59% українців, а у червні – 72%, то минулого місяця їх було вже 82% – майже стільки ж, скільки б хотіли долучення України до ЄС (85%).

«Це привернуло багато уваги на брифінгах в Україні. Підтримка членства в НАТО зросла на двадцять три відсотки порівняно з нашим початковим опитуванням після громадянської війни. Це феноменальний підйом. Зростання відбулося за рахунок сходу та півдня, де українські Збройні сили задіяні в цьому конфлікті. Захід і раніше завжди підтримував членство в НАТО», – пояснює Нікс.

Громадська думка українців важлива для західної допомоги

Що стосується питання західної допомоги, яке є важливим для американської внутрішньої політики, то українці впевнено називають США разом з Польщею і Великою Британією серед країн, що найбільше допомагають Україні.

«Зараз не час відступати, тому що українці рішучіше, ніж будь-коли, налаштовані відстоювати свою свободу та незалежність. Ми знаємо, що допомога США, допомога інших країн, які підтримують Україну, не є благодійністю. Ми робимо це тому, що в інтересах національної безпеки Сполучених Штатів жити в інтересах безпеки супротивників, які безкарно придумують усіх своїх сусідів, і що необхідно протистояти хижим авторитарним режимам і захищати свободу. Це наше тверде переконання», – сказав Ден Тайвінг.

За його словами, «Україна є надзвичайним прикладом того, чому ми інвестуємо в демократію, і чому вільні та відкриті суспільства є нашими найсильнішими союзниками у світі».

Важливим питанням для американського політичного життя, особливо перед початком нової президентської кампанії перед виборами 2024 року, є питання реконструкції України після війни, і хто платитиме за повоєнну відбудову.

У відповідь на це питання американські дослідники почули рішуче бажання українців домогтися відшкодування своїх збитків саме від агресора – 89% українців вважають, що повоєнну реконструкцію потрібно здійснювати за рахунок російських активів, заарештованих на Заході. І лише на другому місці в опитуванні називали міжнародні організації – 24%.

Відповідаючи на запитання Голосу Америки про те, наскільки важливі є ці результати опитувань для внутрішньої дискусії у США щодо підтримки України, президент IRI Ден Твайнінг відповів, що громадська думка українців є важливим елементом щодо допомоги Україні з боку США, ЄС та інших країн та організацій.

«Я думаю, що коли не тільки президент України, президент Зеленський виступає за членство в НАТО, а це є прагнення всього українського народу, то це дуже важливий елемент у всіх питаннях, які ми розглядаємо. Українці відчувають впевненість у перемозі, вони довіряють своєму президенту й гуртується навколо нього, і це дуже важливі меседжі, які потрібно донести до міжнародної та внутрішньої аудиторії тут, у Вашингтоні, дуже важливо, щоб політики знали, яка українська громадська думка щодо цих питань», – наголосив Твайнінг.

Попри те, що українці сповнені оптимізму щодо результатів війни, опитування засвідчило, яких страждань зазнали мешканці України внаслідок російської агресії, яка заторкнула практично всіх.

Понад половина (52%) мешканців Сходу України була змушена покинути свої домівки, чверть усіх опитаних сказала, що має когось з близьких членів родини, хто мусив виїхати з України через війну.

Вісім із десяти українців (81%) сказали, що війна позначилася негативно на їхньому емоційному стані, але 93% сказали, що не отримували психологічної допомоги. З них 74% сказали, що вони її не потребують, а 14% і 12% сказали, що не можуть її отримати – відповідно через брак коштів та брак фахівців у тому місці, де вони живуть.

Опитування на замовлення IRI провела Соціологічна група «Рейтинг» на всій території України (крім окупованих територій Криму та Донбасу) з 1 по 5 лютого 2023 року шляхом телефонних інтерв’ю. Відповідали 2000 дорослих українців, за винятком тих, які зараз не живуть в Україні.