Понеділок, 30 Вересня, 2024

Росія  тероризує українців різними видами зброї: ракети, “шахеди”, артилерія. Вороже залізяччя вбиває мирних і руйнує інфраструктуру. А ще – забирає здоров’я. Люди, які постраждали від вибухонебезпечних предметів, можуть отримати від держави компенсацію до 10,5 тис гривень.

Про це розповіли у Дніпропетровській ОВА.

Як оформити?

«Компенсація постраждалим від вибухонебезпечних предметів – разова. Вона для людей, котрі внаслідок травмування отримали інвалідність, – пояснює заступник начальника Дніпропетровської ОВА Ольга Горб. – Її розмір залежить від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тож може змінюватися. Нині максимальний – майже 10,5 тис грн».

Для отримання компенсації треба звернутися до органів влади на місцях або ЦНАПу, написати заяву, підкріпити її необхідними документами – копією паспорта або свідоцтва про народження та картки платника податків.

Також необхідна довідка МСЕК про групу і причину інвалідності. Для неповнолітніх – це висновок лікарсько-консультативної комісії медзакладу.

Зібраний пакет документів можна відправити і до органів соціального захисту, але виключно поштою.

Термін, який надається на оформлення цієї компенсації – 60 місяців. Відлік часу – з моменту встановлення зв’язку інвалідності з ушкодженнями, спричиненими вибухонебезпечними предметами.