П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Для вступу в українські вищі навчальні заклади випускники мають скласти національний мультипредметний тест (НМТ). Проте чи є ця норма обов'язковою при вступі до закордонних ВНЗ?

Це питання роз'яснила заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко на YouTube каналі центру.

Чи потрібно складати НМТ для вступу у закордонний заклад

Випускники, які планують вступати до закордонних ВНЗ, мають з'ясувати усі необхідні деталі у конкретному закладі.

Вакуленко наголосила, що у багатьох країнах зважають на результати НМТ. Втім це не є обов'язковою вимогою у всіх закладах.

"Якщо ви вступаєте у виш за кордоном і не знаєте, чи потрібно вам складати НМТ, маєте перш за все з'ясувати це у відповідному закладі освіти", – заявила експерт.

Також Вакуленко додала, що оскільки цьогоріч скасували ДПА, випускники не зобов'язані складати НМТ, якщо не мають наміру вступати в українські вищі навчальні заклади.

Що потрібно знати про вступну кампанію 2023

НМТ складатиметься із завдань з трьох предметів. Українська мова та математика є обов'язковими. Третій предмет на вибір – історія України, біологія, фізика, хімія або іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська).

Абітурієнтам надаватимуть 3 години на складання тесту. Випускники можуть самостійно визначати скільки часу на який предмет їм потрібно.

Міністерство освіти та науки запланували цьогоріч дві сесії НМТ: основну і додаткову. Перша пройде у червні, друга – у червні-липні.

У додатковій сесії зможуть взяти участь ті абітурієнти, хто через поважні причини не долучився до основної.

Реєструвати на НМТ будуть у квітні. Тест проходитиме у тимчасових екзаменаційних центрах. Їх обладнають у комп'ютерних аудиторіях навчальних закладів. Крім України, кільки таких центрів облаштують і за кордоном.

Всі завдання на НМТ відповідатимуть чинним програмам ЗНО. Жодних нових типів завдань не буде.

Не пізніше травня абітурієнти зможуть проглянути демонстраційні варіанти кожного з предметів НМТ.

Вступна кампанія у ВНЗ запланована на липень-серпень.

Раніше ми ділились рейтингом 10 найкращих українських університетів.

Читайте також про те, що оприлюднили пробна вступного тесту з історії України.