Середа, 2 Жовтня, 2024

Російські окупанти в Україні використовують нещодавно створені "штурмові загони" по-різному у різних тактичних ситуаціях. ЗС РФ об'єднали постійні штурмові підрозділи до структур батальйонів, полків і бригад.

Про це передає РБК-Україна, посилаючись на дані Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти у звіті наводять повідомлення українського офіцера запасу про захоплену російську військову інструкцію щодо нового "штурмового загону". Він поінформував, що сили РФ використовують в Україні як формалізовані постійні штурмові загони, так і спеціальні тимчасові штурмові загони.

Український офіцер повідомив, що Росармія об'єднала постійні штурмові підрозділи у структури батальйонів, полків та бригад, і що їхня кількість варіюється від роти до посиленого батальйону.

Російські загарбники збирають тимчасові штурмові загони у складі полку чи батальйону для конкретних операцій та не присвоюють їм номер, назву, певну структуру, штатного командира чи конкретне озброєння.

Постійні російські штурмові загони окупантів мають призначених командирів і найчастіше складаються з 1-2 танків, кількох бронетранспортерів і від 40 до 80 осіб особового складу.

Повідомляється, що війська РФ формують тимчасові штурмові загони для реагування на ситуації в міру їх виникнення, і ці формування, мабуть, часто відступають після початкових втрат і мають серйозні проблеми зі зв'язком і координацією, йдеться в публікації.

Постійні штурмові підрозділи російські окупанти створюють для прориву позицій ЗСУ і, можливо, створили їх на зразок дрібномасштабної тактики штурму групи "Вагнера" в районі Бахмута, зазначають в ISW.

Російські сили також використали деякі з цих постійних штурмових підрозділів у каральних цілях і насильно укомплектовували їх "проблемними та неслухняними солдатами", щоб покарати їх "за погану поведінку", повідомляється у звіті.

Аналітики вважають, що російські військові можуть намагатися зосередити боєздатні сили та техніку в постійних формуваннях, підготовлених для ведення дрібномасштабних атак, а з'єднання, що сильно деградували, відстороняються від наступальних операцій, що мають тактичне значення.

Повідомляється, що сили РФ використовують ці штурмові з'єднання для нападу на добре укріплені українські позиції та ведення бойових дій у містах.

Такі формування, на думку експертів ISW, з трудом проведуть механізований наступ по відкритій місцевості в Україні, і російські інтервенти, ймовірно, використовують їх для умов на нинішніх лініях фронту, а не для більш широких оперативних цілей.

Нагадаємо, раніше голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів про тактику російських окупантів при спробах захопити звільнені села в області.

Додамо, перед цим військові ЗСУ розповіли, що під Мар'їнкою росіяни намагаються штурмувати позиції українських захисників за допомогою малих піхотних груп.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.