Середа, 2 Жовтня, 2024

Американські митники повернули Україні три старовинні мечі та сокиру, які зловмисники хотіли продати у приватну колекцію у США. Артефакти, за даними Прикордонно-митної служби США, незаконно прибули до Нью-Йорка.

У п'ятницю, 10 березня, три старовинні мечі та сокиру у приміщення посольства України у Вашингтоні привезли працівники американської митниці. Директор служби безпеки кордонів в Нью-Йорку Франк Руссо розповів, що артефакти виявили влітку в аеропорту Нью-Йорка. "Ми змогли виявити ці відправлення у липні 2022 року, вони були перехоплені у поштовому відділенні аеропорту імені Джона Кеннеді. Щодня туди надходить мільйон поштових відправлень, тож знайти голку в копиці сіна, знайти ці речі було нелегко", – зазначив Руссо.

Американські фахівці встановили, що артефакти мають стародавнє українське походження. У США зловмисники хотіли продати мечі та сокиру у приватну колекцію. "Вони безцінні, бо належать владі України. Вони є частиною історії та спадщини. Визначено, що камінь датується періодом приблизно 3 500 років до нашої ери. Це дуже старий камінь. Мечі належать до 11-13 століття. Особа, яка намагалася імпортувати ці речі, відома владі як така, що намагається робити це на регулярній основі", – зазначив Руссо.

Інформацію про знахідку американські митники швидко передали посольству України у США. Завдяки співпраці з Міністерством культури вдалося підтвердити, що мечі та сокира справді належать Україні, тож зрештою їх офіційно повернули державі-власнику, кажуть посадовці. Посольство України у США вже незабаром відправить артефакти додому дипломатичними каналами.

Посол України у США Оксана Маркарова подякувала американським митникам за оперативну співпрацю та повернення артефактів: "Дуже велика подяка і американському Департаменту внутрішньої безпеки, і безпосередньо прикордонно-митній службі, що вони не просто звертають увагу на такі речі, а що саме зараз, коли ми боремося за нашу незалежність, за нашу культурну ідентичність, звертають увагу і на такі дуже важливі аспекти, і не дають росіянам вкрасти нашу спадщину".

Після того, як артефакти повернуться додому, фахівці мають з'ясувати, звідки саме та яким чином цінності вивезли з України. Поки невідомо, чи належали вони якомусь із музеїв. Між тим, за останніми даними Міністерства культури України, від початку повномасштабної війни росіяни викрали артефакти з майже 40 українських музеїв. А збитки від пограбувань та руйнувань культурних об’єктів оцінюються у сотні мільйонів доларів.