Вівторок, 1 Жовтня, 2024

Міжнародні журналістські та правозахисні організації засудили білоруську владу за визнання незалежної Білоруської асоціації журналістів (БАЖ) «екстремістською групою».

Про це повідомив Міжнародний інститут преси (IPI) та Human Rights Watch (HRW), які вважають рішення білоруської влади «частиною безперервного придушення правозахисників і ЗМІ, що триває в країні».

«Білоруська влада продовжує свої систематичні зусилля, щоб змусити замовкнути всі незалежні голоси, які вони ще не контролюють безпосередньо», – сказав заступник директора IPI Скотт Гріффен.

«Хоча рішення оголосити БАЖ «екстремістським угрупуванням» є ще одним у довгій серії таких нападів на ЗМІ та громадянське суспільство, глобальна мережа IPI рішуче засуджує цей кричущий акт репресій», – мовиться у заяві Гріффена.

Білоруське КДБ внесло БАЖ до списку «екстремістських» угруповань своїм рішенням від 28 лютого, яке оприлюднили 7 березня. Як зазначають правозахисники, цей список уже включав понад 100 ЗМІ та неурядових організацій.

Як зазначає у своїй заяві IPI, майже всі з цих організацій брали участь або в організації, у випадку журналістів, у висвітленні широкого руху громадянського суспільства, що виступає проти Олександра Лукашенка, чиє переобрання на посаду президента у 2020 році було визнано міжнародним співтовариством «сфальсифікованим».

Як зазначають правозахисники, БАЖ була змушена працювати у вигнанні після того, як Верховний суд розпустив організацію в серпні 2021 року.

Організація Human Rights Watch пояснює, що нове «екстремістське» клеймо формально забороняє будь-кому брати участь у діяльності БАЖ, включно з наданням фінансування та іншої «допомоги». Згідно з білоруським законодавством, ця діяльність є кримінальним злочином, який карається позбавленням волі на строк до семи років.

На тлі війни Росії проти України влада Білорусі посилює репресії проти представників громадянського суспільства, яке бере участь у спротиві авторитарному режиму Олександра Лукашенка. Минулого тижня Мінськ запровадив смертну кару для державних службовців і військовослужбовців, засуджених за державну зраду.

Поправки до Кримінального кодексу країни, схвалені президентом Олександром Лукашенком, передбачають смертну кару для посадових осіб і військових, які своїми діями, що можуть кваліфікуватися як акти державної зради, завдають «непоправної шкоди» національній безпеці Білорусі.

Білорусь є єдиною країною в Європі, яка не заборонила смертну кару.

Дивіться також: