Понеділок, 30 Вересня, 2024

Речник Державного департаменту США Нед Прайс назвав "варварством" відео зі стратою солдата після слів "Слава Україні". Заява пролунала під час брифінгу у відповідь на питання журналістів 7 березня, у вівторок.

"Звичайно, ми знаємо про це жахливе відео, інших слів тут не підбереш. Болісний образ цього беззбройного українця, якого страчують після простої фрази "Слава Україні". Це просто забирає дух, яке це варварство. Ми вважаємо, що Росії має бути соромно", – сказав Нед Прайс.

6 березня у Телеграмі оприлюднили відео, на якому показаний розстріл беззбройного чоловіка в українській військовій формі. На відео він стоїть біля окопа і палить цигарку. Після того, як чоловік промовляє "Слава Україні", його розстрілюють.

У вівторок, 7 березня, 30-та окрема механізована бригада ім.князя Костянтина Острозького поширила заяву, де ідентифікувала вбитого побратима – це боєць Тимофій Шадура, який вважався зниклим безвісти з 3 лютого після боїв у районі Бахмута. Зазначається, що тіло вбитого наразі знаходиться на тимчасово окупованій території.

Як повідомляв Голос Америки, у п’ятницю під час неоголошеної поїздки в Україну генеральний прокурор США Меррік Гарланд підтвердив "рішучість Вашингтона притягнути Росію до відповідальності за злочини".

Раніше Гарланд засвідчив судовому комітету Сенату, що, на його думку, російський уряд скоює злочини проти людяності, і заявив, що Міністерство юстиції підтримує зусилля Гааги щодо розслідування та судового переслідування цих злочинів.