Вівторок, 22 Жовтня, 2024

Провідні оборонні компанії, такі як RTX у США, MBDA у Євросоюзі й QinetiQ у Великій Британії, почали активно інвестувати у розробку недорогої високоенергетичної лазерної зброї для боротьби з безпілотниками. Про це пише Financial Times.
Потреба в економічно ефективних засобах боротьби з дешевими дронами стала очевидною під час російсько-української війни. Поширення безпілотних повітряних боїв виявило значну "асиметрію витрат", коли нападати дешевше, ніж оборонятися.
Західні країни стикнулися з проблемою, коли британським і американським кораблям довелося запускати ракети вартістю по кілька мільйонів доларів, щоб збивати безпілотники єменських хуситів у Червоному морі.

Ситуацію можуть змінити лазерні системи, які раніше вважалися елементом наукової фантастики.
Конкретний приклад – британська система DragonFire, яку збираються встановити на кораблі Королівського флоту до 2027 року. Вартість одного лазерного пострілу становить лише 10 фунтів, а точність – феноменальна: система здатна влучити в монету з відстані 1 км.
Інші армії, в тому числі Великобританії, Франції, Росії, Південної Кореї і Китаю, також інвестують в розробку зброї спрямованої енергії.
Проте такі лазерні системи мають суттєві обмеження: вони працюють тільки за прямої видимості цілі, а ефективність знижується в умовах задимленості чи забруднення атмосфери. Крім того, лазер потребує стабільної платформи та надійного джерела живлення.
До того ж урядам необхідно враховувати витрати на розробку. Зазначається, що лазерна зброя буде доповненням до наявних систем озброєння, а не повною їх заміною.