Понеділок, 30 Вересня, 2024

Верховна Рада України у вівторок, 17 вересня, ухвалила законопроєкт №6490-д, яким вносяться зміни до Митного кодексу щодо встановлення особливостей проходження служби у митних органах та проведення атестації посадових осіб.
Про це заявила співголова фракції Європейська солідарність Ірина Геращенко. За відповідне рішення проголосувало 260 нардепів.
Вона також пояснила, що за цим законопроєктом:

змінюється процедура конкурсного відбору керівника митної служби;
запроваджується щорічний зовнішній аудит митниці, а у разі негативного висновку аудиту буде вагомою підставою для звільнення Голови;
протягом року після обрання нового керівника має відбутися переатестація всіх працівників митної служби. У разі неуспішної переатестації це означатиме звільнення працівника;
підіймаються зарплати для працівників митної служби.

Геращенко наголосила, що цей закон і реформа митниці були серед «маяків МВФ», Світового банку, США та ЄС, а від цього голосування залежало отримання допомоги від союзників.
Голова правління громадської організації Центр протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що ухвалене перезавантаження митниці впродовж кількох років має збільшити надходження в бюджет на 100 млрд грн.