Неділя, 29 Вересня, 2024

Акцизи на бензин, дизельне паливо та автомобільний газ в Україні зростуть із 1 вересня 2024 року. Відповідний законопроект підписав президент Володимир Зеленський.
Сайт розповідає, що це означає та як зміняться ціни на заправках.
Підвищення акцизів на пальне
Підвищення акцизів на бензин, дизель та автогаз закладено у змінах до Податкового кодексу, які пройшли друге читання ще у липні. Законопроект встановлює графік поетапного зростання акцизного збору упродовж чотирьох років.
Таким чином, з 1 вересня ставки на бензин зростуть із 215,5 євро до 242,6 євро за тисячу літрів, на дизпаливо – з 139,5 євро до 177,6 євро, на автомобільний газ – з 52 до 148 євро.
Наступне підвищення – з 1 січня 2025 року. А з січня 2028 року ставки досягнуть позначок 359 євро, 330 євро та 250 євро за тисячу літрів відповідно.
Як йдеться у пояснювальній записці, підвищення необхідне у тому числі у зв'язку із приведенням законодавства України до норм Європейського Союзу в рамках виконання Угоди про асоціацію – в частині наближення ставок акцизного податку до мінімального європейського рівня.

Як зростуть ціни на АЗС у вересні
За розрахунками авторів законопроекту підвищення акцизів призведе до зростання цін на бензин на 1,50 гривень, на дизель – на 1,95 гривень і на автомобільний газ – на 5,8 гривень за літр.
"Ми припускаємо, що підвищення акцизів відбудеться десь у межах 1,5-2 гривні на бензини та дизелі . І це той внесок, який усі ми з вами внесемо у фінансування армії", – казав голова комітету Верховної Ради з питань фінансів. податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

За даними моніторингу ринку, на кінець літа середні роздрібні ціни на бензин А-95 становлять 56,59 гривні за літр (-0,15 гривні за місяць), на дизельне паливо 52,85 гривні за літр (-0,03 гривні), на автогаз 28,87 гривні за літр (+0,87 гривні).
Згідно з прогнозом Національного банку, за ІІІ квартал 2024 року ціни на пальне зростуть на 3,8%, за ІV квартал – ще на 5,4%. У результаті до кінця року паливо подорожчає на понад 9%.
На думку директора консалтингової компанії "А-95" Сергія Куюна, у вересні вартість бензину та дизеля суттєво не зміниться .
"Особисто я не впевнений, що ціна на дизель та бензин зросте. Останнім часом закупівельні ціни у світі впали, це створює можливості компенсувати в ціні підвищення податку", – розповів він у коментарі.

При цьому він не виключає зростання цін на скраплений газ для автомобілів, оскільки тут підвищення акцизів більш різке. За його словами, ціни на автогаз уже почали поступово збільшуватися в очікуванні нової ставки.
"Але навіть незважаючи на підвищення ціни скраплений газ збереже свою ефективність по відношенню до бензину", – додав Куюн.

Як подорожчання палива вплине на інші ціни
Як зазначив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка, ціни на продукти харчування почнуть зростати з кінця вересня.
Одна із причин прямо пов'язана з подорожчанням палива. Через це зростуть витрати на логістику. Крім того, з настанням холодів більш дороге паливо використовуватиметься в генераторах, що підніме собівартість продукції.
Зазначимо, окрім зростання цін на АЗС з 1 вересня очікується призупинення деяких соціальних виплат, обмеження продажу товарів з нікотином та інші нововведення.
Також на вересень очікується голосування щодо підвищення податків. Нові ставки мають запрацювати з жовтня.