Верховна Рада України прийняла закон "Про виноград та продукти виноградарства", який приводить у відповідність норми галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил виробництва.
Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики, додавши, що ініціативу підтримали 311 нардепів.
Так, основна мета закону – приведення у відповідність норм галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил виробництва продуктів виноградарства та виноробства та імплементації положень Регламентів ЄС щодо ведення виноградарства та виноробства.
Так, основні положення закону передбачають:
Уніфікацію термінів, визначень, класифікації сортів винограду та вимог до виробництва виноробної продукції, а також енологічних практик відповідно до стандартів ЄС. Введення вимог до виробництва та обігу вин з географічними зазначеннями, аналогічних правилам країн ЄС. Захист географічних зазначень на території України. Введення нових термінів і визначень згідно з європейськими стандартами. Створення єдиного державного реєстру виноградарства та виноробства. Можливість державної підтримки виноградарства та виноробства. Впровадження правил маркування та представлення виноробної продукції. Запровадження контролю якості на всіх етапах виробництва вина — від виноградника до готового продукту, визначення контролюючих органів та санкцій за порушення.
Очікувані результати:
Громадяни отримають доступ до якісної продукції, виробленої за міжнародними стандартами, що має особливі властивості завдяки природним умовам. Створення нових робочих місць у сільській місцевості та сприяння розвитку бізнесу. Покращення здоров'я населення завдяки безпечній та якісній продукції, виготовленій за міжнародними нормами.
Закон набирає чинності з 1 січня 2026 року.