Середа, 9 Жовтня, 2024

СБУ затримала очільників двох ТЦК у Київській області та їхнього спільника. Їх підозрюють у незаконному збагаченні в понад 1 млн доларів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу СБУ.

За інформацією джерел РБК-Україна, "бізнесом" на ухилянтах займалися начальники ТЦК Бучанського та Бориспільського районів. Першого звати Викочко Леонід, а другого – Сергій Русін. Під час обшуків СБУ знайшла у будинках хабарників понад 1,2 млн доларів. Гроші вони ховали під землею та за обшивкою стін. Крім того, фігуранти мали цілий арсенал зброї.

Як повідомляють в СБУ, їхній спільник – громадянин країни Південного Кавказу. Слідчі встановили, що фігуранти пропонували військовозобов’язаним своє сприяння в уникненні призову на підставі підроблених документів про непридатність до служби за станом здоров’я.

За матеріалами справи, вартість таких "послуг" становила 37 тисяч доларів з одного ухилянта. У цю суму входила підготовка повного "пакета" документів, зокрема фіктивних меддовідок, а також "супровід" ухилянтів під час проходження ВЛК.

Як зазначили в СБУ, для реалізації схеми посадовці військкоматів використовували особисті зв’язки серед представників ВЛК, яких "втемну" залучали до злочинної схеми. Потім фіктивні документи використовували для зняття потенційних призовників з військового обліку, що давало їм можливість втекти за кордон.

Для пошуку ухилянтів та передачі грошей посадовці ТЦК залучили свого знайомого-іноземця. Військова контррозвідка СБУ затримала посередника у столичному ресторані, коли той одержував 50 тисяч доларів від нових "клієнтів". Після цього в службових кабінетах затримали обох посадовців ТЦК.

Додатково під час обшуків в оселі іноземця виявлено велику кількість зброї, зокрема пістолет з глушником, походження якої зараз встановлюється. Наразі правоохоронці оголосили затриманим про підозру за двома статтями ККУ:

  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань);
  • ч. 3 ст. 369 (неправомірна вигода, надана службовій особі, яка займає відповідальне становище, вчинена за попередньою змовою групою осіб).

Фігуранти перебувають під вартою. Їм загрожує до 8 років тюрми.

Фото: СБУ затримала у Київській області начальників двох ТЦК (ssu.gov.ua)

Скандали з ТЦК

Нагадаємо, що в Україні вже не вперше викривають начальників ТЦК на грубому порушенні закону. Однією з найскандальніших історій, яка запам'яталася українцям, сталася з одеським екс-воєнкомом Євгеном Борисовим, якого підозрюють у привласненні 188 мільйонів гривень. Нещодавно правоохоронці завершили розслідування щодо його справи та передали її до суду.

Також ми писали, що голова ТЦК у Кривому Розі створив схему для ухилянтів.

Раніше повідомлялося, що син посадовця Вінницького ТЦК вимагав 20 тисяч доларів за "оформлення" виїзду за кордон.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.