Субота, 12 Жовтня, 2024

Найкращий спосіб забезпечити "припинення вогню" на фронті – це членство України в НАТО.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга на Громадському форумі НАТО.

Столтенберг зазначив, що якщо бої в Україні припиняться, то він "хоче переконатися, що це справді кінець війни, тому що те, що ми бачили, є шляхом агресії".

Він нагадав, що спочатку Росія анексувала Крим, а через кілька місяців окупанти пішли на схід Донбасу.

"Ми сказали, що це неприпустимо. Тоді у нас була перша Мінська угода про визначення лінії припинення вогню. Це було порушено, і Росія просунула лінію фронту далі на захід у 2014 році. У нас був "Мінськ-2" у 2015 році, і тоді росіяни чекали сім років та мали повномасштабне вторгнення в Україну у 2022 році", – сказав генсек НАТО.

У результаті, за його словами, "ми побачили схему, коли росіяни брали Україну шматочками".

"Отже, якщо зараз буде нове припинення вогню, нова угода, ми повинні бути на 100% впевнені, що на цьому вона закінчиться, незалежно від того, де ця лінія. І тому я твердо вірю, що під час припинення бойових дій, ми повинні забезпечити, щоб Україна мала можливості для стримування майбутньої агресії з боку Росії", – наголосив Столтенберг.

Він додав, що для припинення вогню на фронті Україні потрібні гарантії безпеки.

"І, звісно, найкращою та найсильнішою гарантією безпеки буде 5 стаття. Тому я вважаю, що спосіб забезпечити припинення цього – це фактично членство в НАТО", – зазначив генсек Альянсу.

Пропозиції щодо "припинення вогню"

Нагадаємо, 2 липня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідав Київ та зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Там він запропонував, щоб Україна припинила вогонь перед початком мирних переговорів з РФ.

За словами заступника керівника Офісу президента Ігоря Жовкви, Угорщина не перша країна, яка виступає з подібною пропозицією. За його словами, Зеленський вислухав Орбана, втім у відповідь виклав свою позицію.

Пізніше пропозицію Орбана прокоментував сам Зеленський. Президент зазначив, що Україна не може довіряти російському диктатору Володимиру Путіну щодо припинення вогню, оскільки він вбивця та агресор.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.