Понеділок, 30 Вересня, 2024

Створити справжній оборонний союз в Європі, а також єдиний ринок для зброї закликав президент Європейської Ради Шарль Мішель на Європейській оборонній конференції в четвер.

Він також наголосив – Європа має збільшити поставки зброї Україні.

"Ми маємо зробити більше. Більше ракет, більше боєприпасів, більше систем протиповітряної оборони. І швидше. Це наш обов'язок перед Україною, перед нашими громадянами. Захищаючи Україну, ми захищаємо себе", – наголосив посадовець.

Європейська підтримка України також надішле сигнал Америці про те, що Європа "серйозно ставиться до нашої безпеки", заявив він.

Мішель запевнив – Європа виконає обіцянку надати Україні мільйон артилерійських снарядів. "Так. Це виклик. Знадобиться дещо більше часу, ніж ми сподівались … але це відбудеться".

Напередодні глава української дипломатії Дмитро Кулеба, який перебував на засіданні Ради Україна-НАТО у Брюсселі розповів, що ЄС наразі поставив Україні менше третини обіцяних снарядів – близько 300 тисяч із обіцяного мільйона.

Він закликав до кращої співпраці оборонної промисловості України з альянсом. "Нам потрібно створити євроатлантичний спільний оборонно-промисловий простір", – сказав Кулеба, додавши, що це посилить безпеку як України, так і країн НАТО.

Звертаючись до представників європейських країн, Шарль Мішель зауважив – ЄС вже пройшов значний шлях до створення справжнього оборонного союзу і має рухатись далі цим напрямком.

"Історія розсудить, але я переконаний, що наш оборонний союз постав через години після того, як російські танки переїхали через український кордон, – сказав посадовець. – В ці перші години, ми прийняли історичне рішення надіслати зброю Україні, рішення, яке було неможливо уявити лише декілька днів тому. І ми не озирались".