Понеділок, 30 Вересня, 2024

Від початку повномасштабної війни майже 7820 українських бізнесів змінили регіон своєї реєстрації від початку повномасштабної війни. 27% від загальної кількості компаній виїхала з Києва. Про це свідчать дані платформи для роботи з відкритими даними "Опендатабот".
При цьому найпопулярнішим напрямком для переїзду став маршрут з Києва до Одещини. А переважна більшість релокованих підприємств (44%) представляють сферу оптової торгівлі, також у топі – компанії у сфері будівництва та нерухомості.

У топ-3 регіонів, звідки підприємці переїздили від початку повномасштабної, також потрапили Дніпропетровщина (11%) та Донеччина (8%).
Водночас Київ також очолює перелік регіонів, куди переїздять компанії – 22% від загальної кількості релокантів обрали саме столицю.
"Попри військові дії та близькість до лінії фронту, підприємці також обирають Харківщину та Одещину – по 10% компаній, що змінили регіони", – кажуть в Опендатабот.

Наразі ж найпопулярніший маршрут для переїзду бізнесу – з Києва до Одещини: цей шлях обрали 350 компаній. Другим за популярністю став напрямок з Дніпропетровщини до Києва – 300 компаній. Замикає топ-3 маршрут "Київ-Харківщина" – 289 бізнесів.