Неділя, 29 Вересня, 2024

Росія отримала від Північної Кореї понад 1 мільйон артилерійських снарядів з початку серпня, а також, ймовірно, допомагає Пхеньяну з технологіями для наступної спроби запуску супутника, повідомляє Radio Free Asia з посиланням на розвідувальне агентство Південної Кореї.

Законодавець Південної Кореї Ю Сан-бом розповів журналістам про оцінку національної розвідувальної служби (NIS) після її брифінгу в парламенті.

Припущення щодо розширення співпраці між Пхеньяном і Москвою виникли після зустрічі лідера Північної Кореї Кім Чен Ина та президента РФ Володимира Путіна в Росії у вересні на Далекому Сході Росії, під час якої вони пообіцяли створити «єдиний антиімперіалістичний фронт».

«Національна служба розвідки вважає, що Північна Корея здійснила транспортування артилерійських снарядів та іншого озброєння для підтримки участі Росії в конфлікті в Україні приблизно 10 разів від початку серпня, використовуючи російські кораблі та транспортні літаки», — сказав Ю Сан-бом журналістам.

Ці артилерійські снаряди транспортувалися морем, вирушаючи з порту Наджин і досягаючи російських портів Дунай і Східний. Звідти їх доправили потягом до України, поблизу Торецького складу боєприпасів. Південнокорейські розвідники також припускають, що Північна Корея також могла використовувати повітряний транспорт для перевезення зброї.

За оцінками розвідників, передано було понад 1 мільйон снарядів, чого кажуть аналітики, достатньо для російсько-українського конфлікту протягом двох місяців.

В обмін на зброю, Пхеньян швидше за все отримав від Росії технології, які можуть підвищити ймовірність успішного запуску Північною Кореєю супутника, каже Ю Сан-бом. Північна Корея невдало спробувала запустити супутники в космос у травні та серпні.

Як раніше повідомляв Голос Америки, Державний департамент США 19 жовтня оприлюднив заяву з осудом ймовірного постачання зброї Північною Кореєю для російської війни в Україні та окреслив наявні та подальші заходи, які США вживатимуть для запобігання незаконній торгівлі зброєю між Росією та Північною Кореєю. В Держдепі також повідомили, що уважно слідкуватимуть, чи не поставляє Москва Пхеньяну передові технології.

“Частково через наші санкції та експортні обмеження Росія була змушена відчайдушно шукати по всьому світу військову техніку. Як ми публічно попереджали, однією з таких держав є КНДР”, – йдеться в заяві Держдепу.