Неділя, 29 Вересня, 2024

Було б великою помилкою США відокремлювати голосування за допомогу Україні та Ізраїлю, вважає впливовий американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем, коментуючи намір нового спікера Палати представників винести на голосування допомогу Ізраїлю окремо, без України.

Про це він повідомив у коментарі Голосу Америки на полях слухань у Конгресі США щодо пакету додаткової допомоги обом країнам.

"Я вважаю, що нам потрібно зібрати все разом, у одному пакеті і профінансувати", – сказав Грем про кошти для України, Ізраїлю та посилення охорони кордонів США.

Розділяти ці загрози – наївно, сказав Грем, оскільки вони схожі між собою.

"Я думаю, що Путін не зупиниться в Україні. Якщо українці не зупинять його, то це призведе до війни між Росією та НАТО", – додав Грем.

Президент США Джо Байден пропонує Конгресові затвердити допомогу Україні та Ізраїлю в одному пакеті, але проти цього виступили законодавці від Республіканської партії в Палаті представників США, на чолі з новопризначеним спікером Майком Джонсоном.

Окремо під час слухань в Сенаті Грем також наголосив, що у разі зменшення допомоги Росія зможе досягти успіху у своїй війні проти України, а це “підбадьорить” ХАМАС як дружню до президента Путіна організацію. Наслідком цього може бути і вторгнення Китаю на Тайвань.

“Іран стоїть за всім, що стосується нападів у Сирії та Іраку на американські сили. І ця війна, на мій погляд, почалася тому, що Іран використав ХАМАС, щоб зупинити примирення між Саудівською Аравією та Ізраїлем”, – вважає Грем. Раніше з Іраном Пентагон пов'язав низку нападів на сили США в Сирії та Іраку.

"ХАМАС – сучасна версія нацистів”

Під час слухань Грем назвав ХАМАС “сучасною версією релігійних нацистів”, оскільки вони намагаються вбити євреїв. Держсекретар Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін у відповідь провели паралелі між ХАМАСом та ІДІЛ.

Грем також відповів на критику однопартійців, які вимагають більшої підзвітності американської допомоги, що надається Україні.

Щодо ефективності допомоги, наданої Сполученими Штатами Україні, сенатор Грем додав: “Число вбитих росіян, ймовірно, перевищує 100 тисяч. Українці ефективно використали надану їм зброю, щоб повернути 50% землі, яку вони втратили під час вторгнення. Тож найкращим доказом того, як вони використовують нашу зброю, є російський солдат. Я думаю, що вони добре виконують свою роботу”.

“Серед деяких республіканців може бути непопулярно підтримувати фінансування Україні. Я не знаю чому. Адже саме Путін поганий хлопець, а не українці”, – додав Грем.

Він також наголосив на важливості України для стабільності у Європі та на ролі Ізраїля у забезпеченні стабільності на Близькому Сході.

"Жахливо неадекватний пакет без допомоги Україні"

Лідер більшості в Сенаті, сенатор-демократ Чак Шумер своєю чергою також наголосив на необхідності двопартійних дій щодо ухвалення додаткового запиту президента Джо Байдена і жорстко розкритикував пакет поданий республіканцями в Палаті представників Конгресу США.

“Правильний шлях для Конгресу очевидний. Ми повинні підтримувати наших союзників в Ізраїлі. Ми повинні надіслати гуманітарну допомогу невинним цивільним особам у Газі. Ми повинні надати допомогу Україні і тримати лінію проти Володимира Путіна. І ми повинні дати відсіч агресії Комуністичної партії Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні”, – заявив Шумер.

Він також висловив занепокоєння тим, що республіканці Палати представників оприлюднили “жахливо неадекватний пакет без допомоги Україні, без гуманітарної допомоги для Гази, без фінансування для Індо-Тихоокеанського регіону”.

Цей законопроєкт Шумер назвав “вкрай неадекватним” і таким, що ускладнює передачу допомоги Ізраїлю.

“Сподіваюся, новий спікер усвідомить, що це серйозна помилка, і швидко змінить курс”, – сказав Шумер.