Неділя, 29 Вересня, 2024

Українські ветерани взяли участь в одному з найвідоміших забігів світу – Марафоні морської піхоти США. У неділю, 29 жовтня, у Вашингтоні деякі з українських захисників, які втратили кінцівки на війні, здолали свою першу дистанцію на протезах. Вони приєдналися до 30 тисяч бігунів із 68 країн світу.

На старт марафону у середмісті Вашингтона тисячі учасників почали сходитися неділю ще до сходу сонця. Разом із учасниками зі США та інших країн на Національній алеї в американській столиці до забігу готувалися учасники української команди, які вирішили бігти 10-кілометрову дистанцію спортивного заходу. Ще частина команди вирішила здолати повну марафону дистанцію в 42 км і з рештою учасників стартувала біля будівлі Пентагону в Арлінгтоні.

Серед учасників української команди – колишній десантник Олександр Швачка. У березні минулого року він втратив ногу під час оборони Київщини в Макарові. Ветеран отримав біговий протез у липні цього року і разом з українською командою вирішив пробігти 10-кілометрів у Вашингтоні.

"Настрій бойовий звичайно. Показати всьому світу, що в нас іде війна, і незважаючи на те, що ворог може забрати в нас життя, або частинку тіла, українці все одно будуть незламними і будуть показувати всьому світу свою силу духу!" – сказав Швачка перед стартом.

Український ветеран Євген Смага поки чекає на свій біговий протез, тож дистанцію у 10 км вирішив долати ходьбою на звичайному протезі.

"Поранення отримав 14 березня минулого року, на протез став десь через 7-8 місяців після поранення, потихеньку-потихеньку і вже сам переміщуюся без допомоги без милиць… До фінішу обов'язково!" – сказав Смага на старті.

В українській команді на Марафоні морської піхоти США на різних дистанціях цьогоріч взяли участь 14 осіб, більшість із них – ветерани, п'ятеро з ампутаціями кінцівок. Переліт, проживання та деякі інші видатки української команди цьогоріч оплатила благодійна організація United Help Ukraine.

Серед учасників забігу у США з українською символікою були не лише українці. Учасниця забігу американка Гелен із Нью-Йорка теж прийшла на марафон з українським прапором.

"Я ношу український прапор від початку тогорічного вторгнення. Тому що немає нічого важливішого, ніж захищати західну демократичну націю, в яку вторглися… Я з вами, друзі! Я буду носити цей прапор стільки, скільки буде потрібно!" – сказала Гелен зі сльозами на очах.

Kілька українських ветеранів у Марафоні морської піхоти США беруть участь із 2016 року. Серед них – ветеран Вадим Свириденко з ампутацією чотирьох кінцівок.

"Пам'ятаю, як уперше прийшов на марафон, і це був найвищий клас моїх відчуттів, коли я пробіг цей марафон. І з кожним разом усе посилювалося. Тому що тут люди дійсно ті, які підтримують солдатів, ветеранів, усіх, хто загинув", – розповів Вадим Свириденко.

Цього року Вадим теж здолав дистанцію у 10 км та отримав багато позитивних емоцій, і відчув підтримку від пересічних американців.

"Це найголовніше, що ми бачили велику підтримку. Американці з нашими українськими прапорами, українською символікою долали цю дистанцію. Я не біг за результатом, я фотографувався біля кожної милі. Поки біг, я розмовляв зі звичайними людьми, розповідав їм про війну, тому що вони цікавляться," – розповів Свириденко.

З підтримкою глядачів і під оплески американських морпіхів Олександр Швачка на протезі вперше подолав фінішну пряму.

"Ви знаєте, коли ти думаєш, що це ти робиш заради України, ти намагаєшся бігти з усіх сил!.. Слава всім воїнам, слава ЗСУ, слава Україні, ми переможемо!" – сказав Швачка після фінішу.

Свою підтримку українському ветерану продемонстрували й учасники з інших країн. Зокрема, українця привітала команда на поліцейських із Колумбії.

"Ми захоплюємося їхньою службою. Вони завжди в серцях як колумбійців, так і всього світу", – сказав про українських військових капітан поліції Колумбії Феліпе Ортіс.

Один із учасників української команди – ветеран Роман Кашпур – на протезі здолав усі 42 кілометри марафону.

Після фінішу 10- кілометрівки на звичайному протезі про повну марафонну дистанцію задумався і Євген Смага:

"Я думаю, що на наступний рік буду готуватися, отримаю спортивний протез і подолаю 42-кілометровий марафон. Цей марафон я присвячую захисникам, захисницям, які зараз нас захищають, і тим хлопцям і дівчатам, яких із нами вже немає".

Організатори марафону, морські піхотинці США, кажуть, що фініш забігу у Вашингтоні часто додає впевненості для нових починань.

"Це єдиний марафон, на якому морські піхотинці в уніформі стоять уздовж дистанції. Тисяча морських піхотинців допомагають бігунам дістатися фінішу та одягають медалі на фініші. Тож це унікальний забіг… Це чудова нагода представити різних бігунів. Адже є багато людей, які хочуть подолати дистанцію, і все ще в змозі подолати дистанцію та дійти до фінішу. Неважливо, як дістатися до фінішу. Головне до нього дістатися!" – розповів пресофіцер Корпусу морської піхоти США Майкл Кертіс.

Дивіться також: