Неділя, 29 Вересня, 2024

Сполучені Штати рішуче засуджують антисемітські протести в російському Дагестані. Про це на платформі Х написала речниця Ради з національної безпеки США Адріенн Вотсон.

«Сполучені Штати однозначно підтримують всю єврейську громаду, у той час, як ми спостерігаємо сплеск антисемітизму у всьому світі. Антисемітизму ніколи не буває вибачення чи виправдання», – йдеться у дописі Вотсон.

Як повідомляв раніше Голос Америки, до тисячі людей увірвалися до аеропорту в Махачкалі через рейс із Тель-Авіва, на борту якого нібито могли бути громадяни Ізраїлю. Повідомляли, що демонстранти перевіряли документи, що посвідчують особу, у пошуках ізраїльських громадян і скандували «Смерть євреям!» та мали сутички з працівниками служби безпеки в аеропорту. Підрозділи Росгвардії вигнали демонстрантів з території аеропорту, але вони продовжили залишатися за межами летовища.

Голова Дагестану Сергій Меліков звинуватив у розгоні антисемітських настроїв «ворогів Росії». Муфтії Північного Кавказу висловилися проти антисемітських акцій, заявивши, що їх розпалюють провокатори.

Речник Кремля Дмитро Пєсков, повідомляє Reuters, заявив, що насильство є результатом "зовнішнього впливу" і що "недоброзичливці" використали зображення страждань у Газі, щоб розбурхати людей. Речниця російського МЗС Марія Захарова звинуватила Україну в "прямій і ключовій ролі" в підготовці "провокації".

Радник президента України Михайло Подоляк заявив у понеділок, що Київ не має нічого спільного з антиізраїльськими заворушеннями в переважно мусульманському регіоні Росії Дагестан, відкинувши звинувачення Росії як безпідставні.

"Звичайно, Україна не має жодного відношення до останнього масштабного сплеску ксенофобських настроїв на території Російської Федерації", – заявив у листі Reuters Михайло Подоляк.

Раніше, як повідомляє Радіо Свобода, президент Зеленський, коментуючи сутички в аеропорту в столиці Дагестану 29 жовтня, вказав на те, що випадок у Махачкалі не поодинокий і є частиною «масово поширеної в Росії культури ненависті до інших народів». При цьому, на його думку, таку культуру пропагують державні медіа та представники влади.

Водночас, в Інституті вивчення війни зазначають, що антисемітські демонстрації в Дагестані та в інших регіонах Північного Кавказу підкреслюють загострення міжетнічної та міжрелігійної напруженості в Росії.

В НАТО заворушення в аеропорту в Махачкалі назвали «одним із проявів радикалізації російського суспільства». Про це сказав директор Центру передового досвіду в галузі стратегічних комунікацій НАТО (NATO StratCom COE) Яніс Сартс, пише Delfi.

"Російські ЗМІ розпалюють ненависть до українців, до Заходу, а тепер і до Ізраїлю. Напруженість у Росії зростає, і Дагестан – одне з місць, звідки родом багато хто з тих, що загинули в Україні", – сказав Сартс, додавши, що "події в Махачкалі не викликали особливого подиву".

На його думку, такі прояви "не вигідні Кремлю", і будуть спроби їх придушити, причому "єдиним способом, який вони (керівники РФ – ред.) знають – силою".