Понеділок, 30 Вересня, 2024

Економіка США показала зростання в 1,2% в третьому кварталі, порівняно з попереднім кварталом (4,9% в аннуалізованому вимірі). Результати перевершили очікування оглядачів та відкинули зауваження скептиків, які вважали, що політика високих ставок Федерального резерву уповільнить економіку і викличе рецесію.

"Блокбастерними" назвали цифри зростання Reuters та Washington Post, "зірковим" назвало економічні результати видання Politico.

Президент США Джо Байден поставив зростання в заслугу своїй програмі "Байденоміка", яка передбачає значні урядові інвестиції до інфраструктури.

"Це свідчення стійкості американських споживачів та американських працівників, яких підтримує "Байденоміка" – мій план росту економіки за рахунок зростання середнього класу", – заявив Байден в четвер.

Washington Post віддало належне Байдену, вказавши в своїй статті, що "політика адміністрації стала мастилом для економіки в критичний час". Видання навело думки економістів, що інвестиції до інфраструктури почали приносити результат.

Економіка США показує кращі результати ніж інші провідні економіки, зауважує New York Times і також пов'язує це з активними бюджетними витратами США, а також тим, що на економіку США менше вплинула російська війна проти України, від якої більше постраждала Європа.

Деякі оглядачі все ж припускають, що прискорення економічного зростання не триватиме довго, через зменшення заощаджень і завершення пільгового періоду виплат за боргами за навчання.

Все ж підтримка економічної політики Байдена серед американців залишається низькою.

Опитування CNBC проведене минулого місяця показало, що лише 37 відсотків американців підтримують економічну політику Байдена, 59% не підтримують. Американці дали кращі оцінки економічній політиці опозиційної Республіканської партії, ніж Байдену – з підтримкою у 49%.