Середа, 2 Жовтня, 2024

Затвердження Майка Джонсона на посаду спікера Палати представників Конгресу США розблокувало роботу Конгресу і відкрило шлях для розгляду американським парламентом законопроєктів з додаткової допомоги Україні та Ізраїлю. Відповідні ініціативи представив президент США Джо Байден.

Спікер Майк Джонсон, який раніше скептично висловлювався щодо допомоги Україні, після обрання на посаду запевнив, що підтримує допомогу, але відзначив, що необхідно забезпечити виконання умов такої допомоги.

"Ми хочемо підзвітності і ми хочемо чітких цілей від Білого дому", – додав Джонсон.

Республіканці неодноразово вимагали від адміністрації президента США Джо Байдена посилити нагляд за допомогою Україні. В уряді США запевняють – режим підзвітності працює і жодних випадків перенаправлення оборонної допомоги, яка була надана Україні Сполученими Штатами, не виявлено. Про це зокрема свідчив інспектор від Міноборони США, Роберт Сторч на слуханнях в Конгресі США в березні.

В Україні заявляють, що готові до посилення перевірок. Про це українським ЗМІ, зокрема сказав секретар РНБОУ Олексій Данилов.

Сенатори-республіканці хочуть розглядати допомогу Україні та Ізраїлю окремо

В іншій палаті американського Конгресу, Сенаті, також триває обговорення майбутнього голосування. Сенатори, зокрема розділились стосовно того, чи варто об'єднувати допомогу Україні та Ізраїлю в один пакет, як пропонує Байден.

В середу група сенаторів-республіканців подала новий законопроєкт щодо допомоги Ізраїлю без згадок про допомогу Україні.

"Мої колеги та я твердо переконані, що будь-яка допомога Ізраїлю не має використовуватись як важіль, щоб надіслати десятки мільярдів доларів Україні", – наводить видання WSJ слова одного зі співавторів законопроєкту сенатора-республіканця Роджера Маршалла.

Раніше цього місяця дев'ять сенаторів-республіканців у спільному листі до лідерів в Сенаті закликали до того, щоб будь-яку додаткову допомогу США Ізраїлю та Україні виносити та голосування окремо.

Автори листа стверджують, що об’єднання законодавства у спільний пакет допомоги може створити політичні ускладнення та завадити підтримці, яка потрібна Ізраїлю.

Незважаючи на розбіжності всередині партії, 25 жовтня республіканець Майкл Маккол висловив впевненість в тому, що однопартійці підтримають об'єднаний пакет.

"Причина, чому ми пов'язуємо разом всі загрози, бо, гадаю, це гарний шлях і це принесе голоси", – заявив він, після зустрічі з однопартійцями в середу.

Видання The Hill наводить слова одного з сенаторів-республіканців, який брав участь у зустрічі.

"Мітч зобов'язався тримати це разом. Ніхто більше за це не висловився, – сказав сенатор. – Багато людей казали: "Ізраїль нас об'єднує, а питання України нас роз'єднує, давайте просунемо гроші для Ізраїлю окремо".

Інший сенатор-республіканець Ліндсі Грем висловлювався за затвердження об'єднаного пакету, зокрема через сумніви в тому, що демократи, яким належить більшість в Сенаті, погодяться відокремити пакети.

Як повідомляв Голос Америки, 20 жовтня, президент Байден подав до Конгресу новий запит на фінансування допомоги Україні та Ізраїлю. Запит включає 61,4$ млрд допомоги Україні та 14,3$ млрд допомоги Ізраїлю.

Крім допомоги Україні та Ізраїлю, запит також стосується розбудови військово-промислового комплексу США, зміцнення безпеки Індо-Тихоокеанського регіону, гуманітарної допомоги, фінансування країн, що розвиваються, щоб надати альтернативу програмам Китаю, заходи із зміцнення безпеки на південному кордоні США.