Четвер, 3 Жовтня, 2024

Австралія 25 жовтня оголосила про новий пакет військової допомоги Україні на близько 12,7$ мільйона, до якого увійшли обладнання для розмінування і для боротьби з дронами. Загалом Австралія надала Україні близько 578$ мільйонів. Тема України звучала і під час візиту прем’єр-міністра країни до Білого дому в середу. Австралія системно надає допомогу Україні з початку повномасштабної агресії Росії, а броньовані машини Bushmaster стали одним із символів австралійської підтримки. Про це Голосу Америки розповів посол України в Австралії та Новій Зеландії Василь Мирошниченко. Більше про нову допомогу та причини міцної підтримки – у його розмові з Голосом Америки.

Олексій Коваленко, Голос Америки: Австралія сьогодні оголосила про новий пакет військової допомоги Україні у розмірі 12,7$ мільйона доларів. І це вже далеко не перший пакет. Загальна сума австралійської допомоги Україні склала майже 600$ млн доларів. Можете детальніше розказати про військову допомогу, яка надходить Україні від Австралії?

Василь Мирошниченко, посол України в Австралії: Австралія підтримує нас з початку широкомасштабної агресії Росії. Дійсно Австралія надала майже $600 мільйонів (близько 1 млрд австралійських доларів, – ГА), цю допомогу вона надає системно, постійно.

Можна сказати що іконою і символом австралійської допомоги стали відомі Bushmaster. Це бронетранспортери, які завдяки своїй формі придатні до роботи в зоні бойових дій. Також Австралія надавала М113, це бронетранспортери на гусеницях, їх також майже 56. Надавалась також артилерія і різноманітні дрони.

Допомога видається системно, кожних 2-3 місяці. Було трошки частіше минулого року, проте допомога є і підтримка України в Австралії на високому рівні.

Я також втішений сьогоднішнім пакетом допомоги. Це саме пакет військово-промислового комплексу Австралії. В цьому випадку це, безпосередньо, нові товари, які розробляються компаніями ВПК або компаніями подвійного застосування. Це нове обладнання і воно дуже корисне і потрібне нам на фронті.

Австралійські 3D-принтери можуть дуже швидко виробити деталі для ремонту бойової техніки

Для прикладу хочу розповісти про промислові 3D принтери компанії SPEE3D, які працюють по металу. Пентагон напряму закупив вже сім таких самих 3D принтерів. Чому це важливо?

У нас є різноманітна техніка, яку ми використовуємо на фронті. Часто ті чи інші деталі виходять з ладу, їх треба швидко замінити. Іноді до нас потрапляє техніка, яку вже взагалі не виробляють, і запчастин ніде не можна знайти.

І саме ці промислові принтери, які використовують нову технологію 3D-друку, можуть дуже швидко виробити будь-яку деталь, яку можна швидко, навіть в польових умовах, зробити та замінити і та чи інша техніка буде знову працювати.

Також Австралія закуповує і передає Україні протидронні технології, фактично зброя по боротьбі з дронами виробництва компанії DroneShield. Також техніка для металодетекторів та обладнання для розмінування.

О.К.: Напередодні зустрічі прем'єр-міністра Австралії з президентом США Джо Байденом оголошувалось про те, що Україна стане однією з тем перемовин лідерів двох країн. Наскільки важливою взагалі є тема України у відносинах цих двох партнерів? І що ще відомо про деталі візиту?

В.М.: Сполучені Штати є найважливішим безпековим партнером Австралії. Також Сполучені Штати є основним інвестиційним партнером для Австралії.

Україна завжди була в темі переговорів на двосторонньому рівні. Коли Сполучені Штати створювали коаліцію в підтримку України, вони звернулися до Австралії після повномасштабного вторгнення. І саме цей заклик Сполучених Штатів і сприяв тому, що Австралія приєдналася до коаліції країн, які нас підтримують. І саме тому тема України постійно з'являється на двосторонніх переговорах, і це дуже добре, що це так відбувається.

О.К.: Ви вже згадували про те, що Bushmaster були елементами попередніх пакетів допомоги Австралії в Україні. Що відомо про кількість цих броньованих машин та про те, як вони заявили себе у бою?

В.М.: 90 Bushmaster вже були передані Україні, 30 зараз ще в дорозі. Вони активно працюють з різними бригадами на Сході.

Бачив багато звітів в публічному просторі стосовно їхньої ефективності. Ось, і певною мірою, коли я часто тут розповідаю австралійцям про стереотипи, наші стереотипи про Австралію, так донедавна нашими стереотипами це були коали та кенгуру, і починаючи з минулого року це стали також Bushmaster.

Окрім Bushmaster, звичайно, це є 56 М113, є 6 одиниць артилерійної техніки, амуніція. Є певні спільні проекти, які робила Австралія з іншими країнами, зокрема з Францією по виробництву 155-го калібру, наприклад.

Королівський борт Австралії слідкуватиме за доставкою військової техніки Україні, каже посол

О.К.: Королівський борт Австралії E-7A Wedgetail надаватиме підтримку Україні. Можете розказати деталі?

В.М.: Wedgetail анонсований ще в червні. Він почав працювати тільки зараз, на цьому тижні. Борт прилетів і приземлився в Рамштайні і буде протягом якогось періоду часу здійснювати моніторинг логістичних каналів доставки військової техніки для нас.

З Wedgetail буде здійснюватися будь-яка інша робота, яка робиться такими бортами на кордоні України із Білоруссю. Він знаходитиметься в авіапросторі країн НАТО, тому йдеться про Болгарію, Румунію, Польщу та Східну Європу загалом. Австралія фінансує цей борт, всю технічну команду, всіх людей, які працюватимуть на цьому борту.

Тому це є також важливим елементом співпраці між Австралією та країнами НАТО. Також це є допомогою Україні, тому що ті дані, які будуть збиратися, будуть надаватися Україні.

О.К.: Представниця Австралії в ООН говорила під час дебатів в Генасамблеї ООН про те, що Україна має завершити війну на своїх умовах. Можете детальніше розказати про позицію Австралії по формулі миру для України?

В.М.: Австралія підтримує в цілому формулу миру. Дійсно, Міністр законних справ, коли вона виступала в Генеральній Асамблеї в вересні – а там було окреме засідання Ради Безпеки – чітко засудила дії Росії, закликала Росію вивести свої війська з України, звернула увагу на те, що Рада Безпеки потребує суттєвих змін у зв'язку з тим, що країна, яка постійно член Ради безпеки, здійснює агресію проти іншої держави.

В цьому плані підтримка є, підтримка також відбувається в рамках цієї ключової групи країн по міжнародному трибуналу. Австралія приєдналася до нього і також здійснює підтримку в інших правових аспектах. Також Австралія продовжує санкції проти російських громадян та російських компаній.

Дивіться також: Брифінг. США готуються оголосити новий пакет допомоги Україні.