П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

У зв'язку із визнанням провини 31-річним американцем, федеральні прокурори погодилися не вимагати для нього понад 22 роки в'язниці, якщо він дотримуватиметься умов домовленості. Йдеться про колишнього співробітника Агентства національної безпеки США, затриманого при спробі передати секретні дані американської розвідки, як він думав, представнику Росії.

Насправді домовленості про отримання розвідданих за винагороду вів агент ФБР, який видавав себе за російського агента, інформує агентство АР.

Остаточне рішення – за суддею, і вирок буде оголошено у квітні.

Секретна інформація, яку погодився продати підозрюваний, стосувалася зокрема оцінки загрози військових наступальних можливостей “третьої, неназваної країни”. Вона також містила опис оборонних можливостей США, деякі з яких стосувалися тієї самої “третьої країни”.

31-річному ветерану Сухопутних сил США з Колорадо-Спрінгс узагалі загрожувало довічне ув'язнення, але визнання відповідальності за злочин може призвести до більш м’якого покарання.

Сам підозрюваний сказав, що має російське коріння та прагнув “спричинити зміни” після того, як поставив під сумнів роль Сполучених Штатів у світі, але також зізнався, що має борг у розмірі 237 000 доларів.

Минулого року він отримав 16 499 доларів у криптовалюті за фрагменти деяких документів, а потім запропонував продати решту інформації, яку мав, за 85 000 доларів.

На центральному вокзалі Денвера у вересні 2022 року підозрюваний намагався переслати зі свого ноутбука документи, а також супровідний лист подяки російською, у якому написав, що “з нетерпінням чекає дружби та спільної вигоди”. Там ветеран і був затриманий агентами ФБР.

Протягом року ув'язнення підозрюваний приймав ліки від психічних захворювань.

До арешту він працював розробником безпеки інформаційних систем для розвідувального агентства США, яке збирає та аналізує сигнали з іноземних і внутрішніх джерел для цілей розвідки та контррозвідки.