П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Конгрес США продовжить фінансування України та ухвалить запит на додаткову допомогу Україні та Ізраїлю, поданий президентом США – упевненість у цьому висловив посол США в Україні у 2006-2009 роках Вільям Тейлор у коментарі Українській службі Голосу Америки.

Вільям Тейлор переконаний, що в Конгресі зберігається двопартійна підтримка України.

"І Палата представників, і Сенат ухвалять цей пакет допомоги для України, я впевнений. Ми просто повинні поставити його на голосування. Ми маємо обрати спікера Палати представників, а потім винести його на голосування. Коли він дійде до голосування у Палаті представників, я прогнозую, – три чверті конгресменів його підтримають. Я передбачаю, що в Сенаті він отримає 80% голосів. У Конгресі є сильна підтримка України, ми просто повинні винести цей пакет у Палату представників і Сенат", – наголосив Тейлор.

Водночас він наголосив, що новий пакет допомоги є необхідним для України.

"Україні потрібен 61 млрд доларів, які просить президент Байден. Це як у військовому, так і в економічному, гуманітарному та енергетичному плані. Це те, що їй потрібно. І це потрібно на наступний рік. І це те, про що просить президент Байден. Саме на цьому наполягають республіканці та демократи в Сенаті. Саме на цьому наполягає більшість членів Палати представників як Республіканської, так і Демократичної партій. Це те, що їй потрібно. І я передбачаю, що вона це отримає", – сказав Тейлор.

Схожу думку в інтервʼю Українській службі Голосу Америки висловила Марі Йованович, посолка США в Україні у 2016-2019 роках.

"Зараз існують різні точки зору щодо того, чи варто продовжувати фінансування для України, чи ні. Але я впевнена, що Україна продовжить отримувати фінансування. Ми бачили великий пакет, який адміністрація Байдена щойно надіслала на Капітолійський пагорб. Це надзвичайно важливо… Ми можемо підтримати Україну, ми можемо підтримати Ізраїль, ми можемо підтримати Тайвань, ми також можемо вирішувати питання на кордоні. Усі ці речі критично важливі. Ми велика, потужна країна, ми можемо все це", – наголосила Йованович.

Вона додала, що фінансування України – в інтересах національної безпеки США.

"Якщо Україна не зупинить Росію в Україні, і ми не допоможемо їй це зробити, у певний момент нам потрібно буде протистояти Росії в певний час і в певному місці, яке, можливо, не буде нашим вибором", – зазначила Йованович.

На її думку, допомогти Україні зупинити Росію зараз є надзвичайно важливим завданням для всіх американців.

"Існує також економічна причина, бо за дуже невеликі кошти – менш ніж 5% нашого національного оборонного бюджету – ми допомагаємо Україні знищити російську армію. Російська армія і сама Росія вважаються США і багатьма нашими союзниками, більшістю наших союзників, загрозою не лише європейській безпеці, а й світовій безпеці", – зауважила Йованович.

Вільям Тейлор своєю чергою теж наголосив, що підтримка України має велике значення для пересічних американців.

"І фермери в Огайо, і далекобійники з усіх куточків США – вони хороші люди, добрі американці, які знають про добро і зло. Росія – зло, Путін – зло. Сполучені Штати дбають про підтримку українців та інших, хто захищає наші цінності. Наші цінності – протистояти злу і карати тих, хто скоює ці злочини. Ось чому американці будуть продовжувати підтримку", – сказав Тейлор.

Як повідомляв раніше Голос Америки, 20 жовтня президент Байден подав до Конгресу новий запит на фінансування допомоги Україні та Ізраїлю. Запит включає 61,4$ млрд допомоги Україні та 14,3$ млрд допомоги Ізраїлю.

В адміністрації неодноразово наголошували: США здатні надати допомогу як Україні, так і Ізраїлю, як також захистити свої власні національні інтереси.

Проте, як нагадало після промови президента США видання Politico, багато представників Республіканської партії залишаються не переконаними. Видання наводить думки певної частини республіканців, які вважають, що президент США Джо Байден у своєму зверненні до народу не обґрунтував належним чином фінансування та не виклав бачення завершення війни.

Дивіться також: