П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Через війну в Україні і західні санкції накладені на Росію її валовий внутрішній продукт суттєво зменшиться. Так вважає Джеймс О'Браєн, помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії та колишній керівник Офісу з координації санкцій.

"Ми вважаємо, що через кілька років їхній ВВП буде на 20% менше ніж був би без цієї війни. Їхня здатність використовувати передові технології, які визначатимуть успіх економіки та успіх на полі бою, справді неймовірно постраждає", – заявив О'Браєн під час панельної дискусії "Проблема третьої сторони: протидія обходу санкцій" в Атлантичній Раді у понеділок 23 жовтня.

Він також додав, що довготривалий конфлікт працює проти Росії. Москва вже має суттєвий дефіцит бюджету, який тільки зростатиме. До того ж Росія витратила більш ніж половину своїх резервів.

"Коли є напади на українські міста … значний відсоток, або майже всі російські засоби збиваються. Це показує значний (технологічний) розрив між тим, що ми надаємо Україні і тим, що Росія може виготовити самостійно", – підкреслив О'Браєн.

Для того, щоб розрив між Україною та Росією збільшувався, окрім запровадження санкцій, Захід має допомогти підняти українську економіку, додає помічник Держсекретаря.

"Ми повинні забезпечити протиповітряний захист, щоб економічні центри та люди могли повернутися до роботи", – вважає Джеймс О'Браєн.