Четвер, 3 Жовтня, 2024

Днями Україна отримала всі 31 з обіцяних США танків Abrams, й експерти розмірковують, який вплив вони можуть мати на полі бою.

Представники Пентагону розповіли Голосу Америки, що може знадобитися деякий час, перш ніж американські танки відправлять на поле бою, оскільки українські війська перевіряють наявність необхідних елементів підтримки та визначають, коли й де використовувати танки для досягнення найбільшого ефекту.

Також нині Міноборони України повідомило, що прийняло на озброєння три модифікації отриманих від західних партнерів німецьких танків Leopard: 2А6, 2А5 та 1А5. У відомстві зазначили, що танки, "призначені для прориву укріплених позицій противника, знищення вогневих точок, техніки та живої сили ворога, швидкої організації оборонних рубежів", "ефективно зарекомендували себе в боях", й приймаючи їх на озброєння Київ декларує "на довгострокову перспективу намір мати сучасну та високотехнологічну зброю".

Британські Challenger 2, які стали першими важкими танками, які західні союзники почали передавати Україні, також зарекомендували себе на полі бою як такі, що мають надзвичайно потужну броню й можуть залишатись у бою навіть після кількох влучань, навіть якщо вони вважаються повільнішими за танки Abrams і Leopard 2, – розповів Голосу Америки британський майор Нік Бріджес. За даними NYT, навесні Британія надіслала Україні принаймні 14 цих танків.

Потужна броня, прицільна зброя

Марк Міллі, колишній командувач Об'єднаного комітету начальників штабів, раніше заявляв, що вважає танки M1 Abrams найкращими у світі і що вони "матимуть вплив" у війні.

Військовий аналітик Шон Белл в коментарі Sky News розповів, що на початку війни Росія втратила значну частину своїх найсучасніших танків Т-72 і Т-80, тож була змушена використовувати старіші танки, взяті з довгострокового зберігання – Т-62 і Т-64. За його словами, оскільки цій техніці близько 60 років, їй бракує багатьох технологій, як-то системи наведення зброї чи прицільні системи, які є в сучасних танках, тож технологія значно перевищує доступну російським силам.

Як повідомляла агенція у Reuters у кінці вересня, коли до України прибули перші "Абрамси", українські танкісти не приховували захвату від броні й "живучості" західних танків на полі бою. Американські танки, кажуть українські захисники, мають захист, що дозволяють екіпажу вижити після російського влучання, а потужна 120-мм гармата забезпечить необхідну на полі бою вогневу міць.

Белл пояснив, що сучасні західні танки не тільки мають міцну броню, але й можуть точно цілитися під час руху вдень чи вночі, і стріляють спеціальними бронебійними снарядами. Водночас він вважає, що сили оборони України використовуватимуть цю техніку після того, коли вони вже прорвуть російську ешелоновану оборону на лінії фронту та наберуть обертів у розрізанні сухопутного переходу між Донбасом і Кримом.

До того часу, каже Белл, українці використовують танки для точного прицілювання російської бронетехніки та оборонних точок поза досяжністю російських танків. Експерт також відзначив ефективність України у прийнятті інноваційного та гнучкого підходу до ведення війни.

Головний недолік – кількість

Водночас як пише New York Times, Україна заявляла про потребу близько 300 західних танків для контрнаступу, тоді як реально Київ отримав лише близько половини з цієї кількості, каже австрійський експерт – полковник Маркус Райзнер. Для порівняння, Росія за рік виготовляє близько 200 танків, додає газета.

Хоча прибуття Abrams "додасть трохи більше потужності контрнаступу України", вони будуть ефективними лише в тому випадку, якщо Україна використовуватиме їх разом із добре відпрацьованою загальновійськовою тактикою, сказав Newsweek військовий експерт Майкл Пек. Він також висловив сумнів, що 31 одиниця цієї техніки – це достатньо, "щоб істотно вплинути на війну".

Видання додає, що ефект від американських танків, ймовірно, буде продиктований погодними умовами на лінії фронту.